<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök arra kérte a Nyugatot, hogy mindaddig tartsa fenn a Moszkva elleni szankciókat, amíg Ukrajna nem kapja vissza az ellenőrzést teljes területe felett.

Jacenyuk az ENSZ Közgyűlésén felszólalva mondta ezt helyi idő szerint szerdán.

"Arra kérjünk a partnereinket, hogy ne oldják fel a szankciókat, amíg Ukrajna nem kapja vissza az ellenőrzést teljes területe fellett, kezdve Ukrajna keleti részétől egészen a Krímig" - mondta Jacenyuk.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna 20 évvel ezelőtt lemondott az atomfegyverekről és kötelezettség vállalt arra, hogy nem fogja őket terjeszteni.

"Ukrajna tartja magát az atomsorompó programmal kapcsolatos kötelezettségeihez, de szükségünk van a területi egységre, a biztonságra és függetlenségre vonatkozó garanciákra" - mondta Jacenyuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna rendelkezett a világ harmadik legnagyobb atompontenciáljával, de a budapesti memorandummal lemondott róla, cserében a területi épségére és szuverenitásra vonatkozó garanciákért.

Az 1994-es budapesti egyezményben Oroszország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vállalta Ukrajna szuverenitásának és területi épségének szavatolását, cserében azért, hogy Ukrajna lemondott az atomhatalmi státusról.

Arszenyij Jacenyuk beszédében rámutatott arra, hogy az ENSZ Közgyűlésén más szónokok az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezett jelentette veszélyről, az Ebola-járványról és az ukrán helyzetről beszéltek. Felhívta a figyelmet arra, hogy országa "nem szóban, hanem a gyakorlatban tudja, hogy mi az a terrorizmus".

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.