3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

35 millió forintot ér a Rióban szerzett magyar aranyérem, ami elhanyagolható más országok kifizetett összegeitől. Relatív győztes lett hazánk az olimpián.

Lényegében semmit nem változott az olimpiai helyezettek javadalmazása 2016-ra 2012-höz képest, ugyanis az idei nyári játékokon elért dobogós helyekért ugyanannyi állami honorárium jár. Ez azt jelenti, hogy az egyéni olimpiai aranyért 35 millió, az ezüstért 25 millió, a bronzért pedig 20 millió forint üti a győztes sportolók markát.
 
Ha az elmúlt évek gyakorlatát nézzük, akkor a páros eredmények esetén a fenti összegek 90 szzaléka kerül kiosztásra, a kajaknégyes vagy az úszóváltó teljesítményei után a 80 százalékát kaphatják a csapattagok, a csapatsportágaknál pedig 70 százalék a javasolt összeg.
 
Ez azt jelenti, hogy a dobogós helyeket tekintve az állam 8 aranyért, 3 ezüstért és 4 bronzéremért fizethet majd a magyar olimpikonoknak összesen 435 millió forintot.
 
A magyar állam által a győzteseknek biztosított honoráriumok, azonban messze elmaradnak más országokétól.
 
(Forrás: Statista) 
 
Ha megnézzük, mely országok fizetik a legtöbb pénzt az olimpiai aranyért, akkor a dobogósok közül a legmagasabb összeget
  • Szingapúr fizeti 753 ezer dollárral (mintegy 206 millió forintnak megfelelő összeg), majd
  • Indonézia 383 ezer dollárral (105 millió forintnyi összeg), és
  • Azerbajdzsán 255 ezer dollárral (körülbelül 69,9 millió forint).
  • Kimagasló összeget fizet még Kazahsztán 230 ezer dollárral (körülbelül 63 millió forint) és
  • Olaszország is 185 ezer (50,7 millió forintnak megfelelő) dollárral.
 
Ezek közül a hatalmas összegek közül Szingapúrnak ki is kell fizetnie ezt a pénzösszeget aranyérmes úszójának, továbbá Indonéziának és Azerbajdzsánnak is kellett perkálniuk, ugyanis előbbi ország egyik olimpikonja aranyérmet szerzett tollaslabdában, utóbbié pedig taekwondoban. Kazahsztán 3 aranyat szerzett (ökölvívásban, úszásban és súlyemelésben), Olaszország pedig 8 aranyéremért fizetheti majd ki a győzteseknek járó óriási honoráriumot.
 
Mennyi az annyi?
 
A végső éremtáblázatot tekintve, ha a megszerzett érmék számát összevetjük az egyes országok népességével, akkor relatív győztesként Magyarország az első helyen, Ausztrália a második, míg Hollandia a harmadik helyen végzett.
(Forrás: Bloomberg) 
 
A Bloomberg egyébként a bruttó hazai termékre vetítve is kiszámolta a riói eredményeket, amiben szintén az élet végeztünk, ami a kis gazaságunknak köszönhető, ugyanis a listán szereplő többi ország GDP-je jóval magasabb.
 
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!