<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A legfrissebb adatok szerint megközelítette az államadósság bankok tulajdonában lévő hányada a 25 százalékot. Ez több mint 6000 milliárd forintot jelent.

Augusztusban a központi kormányzat adósságának 24,2 százaléka volt a hitelintézetek tulajdonában, legalábbis erről árulkodik a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb értékpapír-statisztikája. Eszerint augusztusban csak a hitelintézeteknél 6046 milliárd forint központi kormányzat által kibocsátott értékpapír volt, ez júliushoz képest 247 milliárd forintos növekedés eredménye lett, és egyben újabb történelmi csúcsot jelent.

A 24,2 százalékos részarány elérése nagyban köszönhető a jegybank önfinanszírozási programjának, melynek egyik legfőbb célja az államadósság belső - főként bankok általi - finanszírozásának növelése. A program hatása a számokban is jól megmutatkozik. A 2014 áprilisi bejelentéskor ugyanis a bankok még "csak" 4631 milliárdnyi forintban denominált kormányzat által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírral rendelkeztek, ami 1415 milliárddal kevesebb a mostani állapotnál. Ha pedig a részarányokat nézzük, akkor tavaly áprilisra 18,8 százalékot kapunk.

A jegybanki programnak másik érezhető, célokkal megegyező hatása is volt az elmúlt időszakban. A bankok ugyanis egyre inkább a hosszabb futamidejű forintban kibocsátott állampapírok vásárlása irányába mozdultak el. Ahogy az az alábbi grafikonon is látható, noha már tavaly év eleje óta növekszik a bankok által birtokolt mennyiség, az éven belüli futamidejű papírok állománya az önfinanszírozási program bejelentése után kezdett el látványosan apadni.

Augusztusban az előző hónaphoz képest az éven túli lejáratú papírok állománya 184,6 milliárddal emelkedett, az éven belülieké pedig 39,8-cal. Az önfinanszírozási program bejelentése óta pedig

  • 1899,1 milliárd forinttal nőtt az éven túli és
  • 734-gyel csökkent az éven belüli lejáratú állomány.

Szépen vásárolnak a háztartások is

A banki részarány mellett a háztartások is szépen vásárolják a magyar állampapírokat. A jegybank friss adatai szerint már 2879,4 milliárd forintos állomány van a tulajdonukban, ami a júliusinál 113,5 milliárddal jelent többet. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a központi kormányzat adósságának már 11,5 százaléka van a lakosság tulajdonában. Egy évvel ezelőtt ez az arány még csak 9,2 százalék volt. A változás ebben az esetben is a célnak megfelelő: az adósságkezelő azt szeretné ugyanis, ha a háztartások minél nagyobb mértékben finanszíroznák az államot, éppen ezért is fektetnek nagy hangsúlyt a lakossági állampapírok népszerűsítésére.

A háztartások vásárlásai másabbak a bankokénál. Míg utóbbiak látványosan kezdik egyre hosszabb időre elkötelezni magukat az állam irányába, addig a lakosság idén február óta ismét felfedezte magának az éven belüli rövidebb futamidejű papírokat. Pedig 2014 júniusától kezdődően fokozatosan apadt az éven belüli lejáratú papírok állomány a háztartásoknál, amivel párhuzamosan az éven túliak növekedtek. Utóbbi trend azonban idén is megfigyelhető, tehát a rövidebb futamidejű papírok vásárlása nem járt az éven túliaktól való elfordulással.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.