2010. december 2. 10:01

A forint-euró árfolyam a hajnali 280-ról 277,5-ig próbálhat ma visszajönni, a svájci frankkal szemben pedig 211-213 körüli szintre erősödhet a magyar valuta, derül ki a Commerzbank délelőtti elemzéséből.

EUR/HUF (277,50 - 281,25):

Tegnap az EUR/USD árfolyamában történt korrekció rövid időre 279 alá szorította az elmúlt pár napban gyengélkedő forintot, a ma hajnali a 280 körüli szintről igyekszik az árfolyam a 278,50-el megküzdeni.

Az újabb pozitív fordulat az Egyesült Államokból érkezik, felmerült ugyanis annak a lehetősége, hogy az USA az IMF-en keresztül adott esetben segítséget nyújtana a deficitgondokkal küzdő eurozóna tagoknak. Később a Wall Street Journalban cáfolták, hogy konkrét tárgyalások folynának ez ügyben, de a hírt elvi síkon is pozitívan értékelte a devizapiac.

A tegnapi sikeres lengyel aukciót sikeres hazai kötvénykibocsátás követheti, legalábbis a javuló nemzetközi hangulat erre enged következtetni. A mai nap 40 milliárd forintnyi 2014, 2016, és 2020-as lejáratú kötvényeket dob piacra az ÁKK, esetlegesen élénk kereslet, további forinterősödést generálhat és ebből indirekt módon a zloty is hasznot húzhat belőle.

EUR/USD (1,3025 – 1,3175):

Az ázsiai tőzsdeindexek egy hónapon belüli legnagyobb növekedésüket érték el, a japán Nikkei 1,8 százalékos emelkedésével pedig június vége óta nem láthattunk ekkora rally-t.

Ma kamatdöntő ülést tart az ECB. Nem valószínű, hogy változtatnak az egy százalékos alapkamaton, inkább a sajtótájékoztató lesz érdekes, hogy miképpen látja Trichet úr a portugál és a spanyol helyzetet, illetve hogyan fog reagálni az esetleges amerikai segítségnyújtás lehetőségére.

Délután a tengerentúlról érkeznek a szokásos csütörtöki munkanélküliségi és lakáspiaci számok, de a hónap egyik legfontosabb adata, a NFP holnap lesz csak esedékes, így kis mértékben a kivárás is szerepet kaphat az EUR/USD árfolyam alakulásában.

CHF/HUF (211,00 – 213,50):

Év/év alapon a harmadik negyedéves svájci GDP a 3 százalékos értékével csökkenést mutat az előző periódushoz képest, sőt, az októberi kiskereskedelmi forgalom is visszaesést jelez, de nagy valószínűséggel nem emiatt gyengül némileg a frank, hanem a kockázatvállalási hajlandóság javult. Ma várhatóan 211 és 213 között fognak a CHF/HUF párban kereskedni a bankközi piacon, áll a Commerzbank elemzésében.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.