2013. február 1. 11:04

A gazdasági válság elérte a mélypontját Kelet-Európában, de fellendülés csak 2014-ben várható - mondta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke a Handelsblatt német üzleti lapban pénteken megjelent interjúban, megjegyezve: Magyarországon fordulatra van szükség.

Shuma Chakrabarti kifejtette: a kilencvenes években Magyarország a régió "előnyben részesített" országa volt a nyugati befektetők körében, "ezzel szemben jelenleg alig érdeklődnek külföldi befektetők Magyarország iránt", ezért "meg kell fontolni, hogy miként lehet megfordítani ezt a folyamatot".

A kelet-európai és az egykori szovjet térség átalakulási folyamatának finanszírozására létrehozott bank elnöke elmondta: a régió továbbra is erősen függ az euróövezettől, ezért Kelet-Európának is segít, ha a kontinens nyugati részén javul a helyzet. A kilátások jobbak, mint 2011-ben és 2012-ben, de 2013 "még nem lesz igazán jó év". A növekedés megalapozásán az idén is tovább kell dolgozni, hogy 2014-ben megindulhasson a fellendülés.

Az EBRD vezetője közölte: a térségi bankrendszerben a konszolidáció és a stabilizáció jeleit lehet tapasztalni, a külföldi bankok tanultak a válságból, sokkal körültekintőbben hiteleznek. Néhány szereplő kivonult a régióból, de a nagy osztrák, olasz és francia bankok továbbra is elkötelezettek Kelet-Európa iránt, és az utóbbi hónapokban a korábban erős tőkekiáramlás is mérséklődött.

A tőkeellátottságot tekintve az EBRD elnöke "alapvetően optimista". Rendelkezésre állnak az uniós források, és a következő időszakban növekedhet Ázsia és az arab világ jelentősége. Például Kína vagy az Egyesült Arab Emírségek "nagyobb szerepet játszhatnak Kelet-Európában" - mondta Shuma Chakrabarti, hozzátéve, hogy az EBRD a Világbankkal és az Európai Beruházási Bankkal (EIB) egy új akcióprogramot indít, így 2013-ban több finanszírozást nyújthat, mint egy évvel korábban.

Az EBRD januárban ismertetett idei első regionális előrejelzésében az általa 1,5 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után 2013 egészére 0,1 százalékos további GDP-csökkenést jósolt a magyar gazdaságban. Az idei magyarországi prognózist a bank jelentősen, 0,5 százalékponttal rontotta előző - tavalyi utolsó - térségi jelentéséhez képest, abban ugyanis még 0,4 százalékos idei magyar GDP-növekedési előrejelzés szerepelt.

Az új magyar prognózishoz fűzött elemzésében az EBRD kiemelte, hogy a magyarországi beruházási ráta a legalacsonyabbak között van az EU egészében, és ezt elsősorban a magánszektor hitelellátásának folyamatos zsugorodása okozza. A hitelkihelyezés visszaesésének oka az EBRD szerint az, hogy a magyar bankszektorban a leggyorsabb a kitettségek leépítési folyamata azokban az országokban, ahol az EBRD jelen van.

MTI