TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A magán- és közszféra valamennyi szakszervezete sztrájkra és tüntetésekre szólít fel Franciaországban csütörtökre a pénzügyi és gazdasági válság nyomán sorozatosan bejelentett létszámleépítések és a munkanélküliség emelkedése elleni tiltakozásul.

A Franciaországban ritkán egységes szakszervezetek ezúttal - a vásárlóerő, a fizetések és a munkahelyek védelmében - mind összefogtak és arra számítanak, hogy Nicolas Sarkozy államfő hivatalba lépése óta a legjelentősebb országos tiltakozási napra kerül sor országszerte. A megmozdulással elsősorban a kormány és a munkáltatók figyelmét kívánják felhívni a szervezők a fizetésből élők helyzetére.

Az általános sztrájkot a különböző felmérések szerint a közvélemény 70-75 százaléka "támogatja" vagy "szimpatizál" vele.

Az előzetes jelzések szerint óriási fennakadások várhatóak a tömegközlekedésben. Az állami vasúttársaság (SNCF) mellett eddig 77 város tömegközlekedési dolgozóinak szakszervezetei jelezték, hogy csatlakoznak a felhíváshoz. A polgári légiközlekedési hatóság (DGAC) közlése szerint a francia repülőterekről induló, illetve érkező járatok hetven százalékát törölni fogják.

Mivel a légiirányítók valamennyi szakszervezete részt vesz a megmozdulásban, a DGAC az elégséges minimális szolgáltatás előírásait lépteti csütörtökön életbe.

Az oktatásban és kutatásban dolgozóknak a szakszervezetek szerint 67 százaléka jelezte, hogy sztrájkolni fog, de az áramszolgáltatók, a postai, az igazságügyi és az egészségügyi dolgozók is csatlakoztak a felhíváshoz. Még a Comédie Francaise, az egyik legismertebb francia állami színház is jelezte, hogy csütörtöki előadását egy későbbi időpontra halasztja. A magánszektor részéről elsősorban a válság által különösen sújtott autógyárakból és bevásárló központokból várhatóak nagyobb delegációk a tüntetéseken.

A legnagyobb szakszervezet, a CGT első titkára, Bernard Thibault szerint a megmozdulás jóval jelentősebb lesz, mint amilyeneket az elmúlt években Franciaországban rendeztek. François Chéreque, a másik nagy szakszervezet, a CFDT vezetője úgy véli, hogy a fizetésből élőknek egyre inkább az az érzése, hogy az ő munkahelyeikkel, fizetéseikkel és szociális jogaikkal akarják megfizettetni azt a válságot, amiért ők nem felelősek. A válság leküzdésére a szakszervezetek a kormány és a munkáltatók által már bejelentett sürgősségi intézkedések mellett a munkahelyek és a vásárlóerő védelmét, a gazdasági és szociális bizonytalanság elleni fellépést is követelik.

A kormány részéről Brice Hortefeux szociális és munkaügyi miniszter jelezte, hogy figyelemmel lesz a tiltakozás üzeneteire, Eric Woerth költségvetési miniszter pedig elismerte: várhatóan nagyon sokan vonulnak utcára csütörtökön. Szerinte ugyanakkor "nem feltétlenül az emberek utcára hívása a legjobb megoldás az országot jelenleg sújtó problémákra".

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.