2014. szeptember 1. 05:16

Szerbiában is lázas számolgatás kezdődött azt követően, hogy Brüsszelben bejelentették: ezentúl a prostitúcióból, a kábítószer-kereskedelemből, a csempészetből és a szürkegazdaságból származó jövedelmet is beleszámítják az egyes országok GDP-jébe, hiszen a szerb közadósság így a hazai össztermék 64,3 százalékáról 50 százalék alá esne - írta hét végén a Vajdaság Ma című újvidéki hírportál.

A GDP nem ismeri az erkölcsöt - ezzel indokolja az Európai Unió hivatalos statisztikai ügynöksége azt a döntést, miszerint szeptember 1-jétől valamennyi uniós országnak módosítania kell egyebek között a GDP kiszámolásának módszerén.

Ez azért is fontos, mert az így kapott számok irányadóak a gazdaságpolitikai alakításakor - fogalmazott a Vajdaság Ma. A GDP alapján számolják ki az adott állam hozzájárulását az EU gazdaságához, de ami a legfontosabb, ennek alapján számolják ki a közadósságot és a költségvetési hiányt is.

Szerbia egyelőre nem tagja az Európai Uniónak, tagjelöltként azonban a gazdaságát is az uniós elvárásokhoz kell igazítania, így hamarosan az alternatív GDP-számolási szabályokat is bevezethetik a nyugat-balkáni országban.

Míg a legtöbb EU-s ország esetében a szexipar, a kábítószer-kereskedelem, a cigarettacsempészet és a szürkegazdaság bevonása a GDP-be nem okoz nagy változást, Szerbiában az ezekből befolyó jövedelem jelentősen változtatna a gazdasági mutatókon.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint Szerbiában a szürkegazdaság a GDP 30,1 százalékát teszi ki. Nem hivatalos becslések szerint kábítószer-kereskedelemből és prostitúcióból évente 1 milliárd eurót forgatnak meg, ami Szerbia évi 30 milliárd eurót kitevő GDP-jének 3,3 százalékát jelenti.

Miroslav Zdravkovic közgazdász szerint az új számítást használva Szerbia éves bruttó hazai összterméke 40 és 45 milliárd euró között mozogna, így a GDP jelenleg 64,3 százalékát kitevő köztartozás egy csapásra 50 százalék alá csökkenne.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.