<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szerbiában is lázas számolgatás kezdődött azt követően, hogy Brüsszelben bejelentették: ezentúl a prostitúcióból, a kábítószer-kereskedelemből, a csempészetből és a szürkegazdaságból származó jövedelmet is beleszámítják az egyes országok GDP-jébe, hiszen a szerb közadósság így a hazai össztermék 64,3 százalékáról 50 százalék alá esne - írta hét végén a Vajdaság Ma című újvidéki hírportál.

A GDP nem ismeri az erkölcsöt - ezzel indokolja az Európai Unió hivatalos statisztikai ügynöksége azt a döntést, miszerint szeptember 1-jétől valamennyi uniós országnak módosítania kell egyebek között a GDP kiszámolásának módszerén.

Ez azért is fontos, mert az így kapott számok irányadóak a gazdaságpolitikai alakításakor - fogalmazott a Vajdaság Ma. A GDP alapján számolják ki az adott állam hozzájárulását az EU gazdaságához, de ami a legfontosabb, ennek alapján számolják ki a közadósságot és a költségvetési hiányt is.

Szerbia egyelőre nem tagja az Európai Uniónak, tagjelöltként azonban a gazdaságát is az uniós elvárásokhoz kell igazítania, így hamarosan az alternatív GDP-számolási szabályokat is bevezethetik a nyugat-balkáni országban.

Míg a legtöbb EU-s ország esetében a szexipar, a kábítószer-kereskedelem, a cigarettacsempészet és a szürkegazdaság bevonása a GDP-be nem okoz nagy változást, Szerbiában az ezekből befolyó jövedelem jelentősen változtatna a gazdasági mutatókon.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint Szerbiában a szürkegazdaság a GDP 30,1 százalékát teszi ki. Nem hivatalos becslések szerint kábítószer-kereskedelemből és prostitúcióból évente 1 milliárd eurót forgatnak meg, ami Szerbia évi 30 milliárd eurót kitevő GDP-jének 3,3 százalékát jelenti.

Miroslav Zdravkovic közgazdász szerint az új számítást használva Szerbia éves bruttó hazai összterméke 40 és 45 milliárd euró között mozogna, így a GDP jelenleg 64,3 százalékát kitevő köztartozás egy csapásra 50 százalék alá csökkenne.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.