TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szerbiában is lázas számolgatás kezdődött azt követően, hogy Brüsszelben bejelentették: ezentúl a prostitúcióból, a kábítószer-kereskedelemből, a csempészetből és a szürkegazdaságból származó jövedelmet is beleszámítják az egyes országok GDP-jébe, hiszen a szerb közadósság így a hazai össztermék 64,3 százalékáról 50 százalék alá esne - írta hét végén a Vajdaság Ma című újvidéki hírportál.

A GDP nem ismeri az erkölcsöt - ezzel indokolja az Európai Unió hivatalos statisztikai ügynöksége azt a döntést, miszerint szeptember 1-jétől valamennyi uniós országnak módosítania kell egyebek között a GDP kiszámolásának módszerén.

Ez azért is fontos, mert az így kapott számok irányadóak a gazdaságpolitikai alakításakor - fogalmazott a Vajdaság Ma. A GDP alapján számolják ki az adott állam hozzájárulását az EU gazdaságához, de ami a legfontosabb, ennek alapján számolják ki a közadósságot és a költségvetési hiányt is.

Szerbia egyelőre nem tagja az Európai Uniónak, tagjelöltként azonban a gazdaságát is az uniós elvárásokhoz kell igazítania, így hamarosan az alternatív GDP-számolási szabályokat is bevezethetik a nyugat-balkáni országban.

Míg a legtöbb EU-s ország esetében a szexipar, a kábítószer-kereskedelem, a cigarettacsempészet és a szürkegazdaság bevonása a GDP-be nem okoz nagy változást, Szerbiában az ezekből befolyó jövedelem jelentősen változtatna a gazdasági mutatókon.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint Szerbiában a szürkegazdaság a GDP 30,1 százalékát teszi ki. Nem hivatalos becslések szerint kábítószer-kereskedelemből és prostitúcióból évente 1 milliárd eurót forgatnak meg, ami Szerbia évi 30 milliárd eurót kitevő GDP-jének 3,3 százalékát jelenti.

Miroslav Zdravkovic közgazdász szerint az új számítást használva Szerbia éves bruttó hazai összterméke 40 és 45 milliárd euró között mozogna, így a GDP jelenleg 64,3 százalékát kitevő köztartozás egy csapásra 50 százalék alá csökkenne.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.