<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gazdasági mutatók fontosabbak a piacnak.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok valutái "meglepően erősen" teljesítettek a térség "politikai zűrjeiről" érkező legutóbbi hírfolyam közepette is. A lehetséges okok közt említik az országcsoport erőteljes gazdasági alapmutatóit.

A cég felidézi, hogy a cseh kormány a héten elveszített egy bizalmatlansági indítványt, egy nappal korábban saját pártja mondatta le a román miniszterelnököt, Lengyelország ellen pedig az Európai Unió szankciókat helyezett kilátásba a vitatott bírósági reformok miatt.

A helyi piacok azonban átsiklottak mindezen fejlemények felett, sőt a 7. cikkely szerinti EU-eljárás Lengyelország elleni megindítása után a zloty még erősödött is az euróval szemben, csakúgy, mint a cseh korona a bizalmatlansági szavazás után.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőközpont, a Capital Economics londoni elemzői szerint ez egy szélesebb körű folyamat része: a közép- és kelet-európai térség politikai stabilitása gyengült, vagy populista irányba mozdult az elmúlt egy évben, ám a piac "nem zavartatta magát" mindettől.

Ebben része volt az euró erejének is, mivel a közép- és kelet-európai valuták rendszerint szorosan követik az euró mozgását. De ezek a fizetőeszközök ezúttal az euróval szemben is erősödtek.

A ház szerint ennek egyik valószínű oka a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok tavalyi "kivételes erejű" növekedési lendülete, amelyhez a költségvetési pozíciók markáns javulása is társult; mindemellett a térség gazdaságainak többségében többletes a folyómérleg-egyenleg.

A szélesebb londoni piaci konszenzus azt valószínűsíti, hogy a forint 2019-et 313 forint/eurós átlaggal zárja, a Capital Economics szerint ennél sokkal erősebb lesz, 300 forint/euró környékén alakul az árfolyam idén és jövőre is. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a globális feltörekvő térségben a forint, a cseh korona és a lengyel zloty a legjobban teljesítő valuták 2017 eleje óta.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.