2018. január 19. 16:30

A gazdasági mutatók fontosabbak a piacnak.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok valutái "meglepően erősen" teljesítettek a térség "politikai zűrjeiről" érkező legutóbbi hírfolyam közepette is. A lehetséges okok közt említik az országcsoport erőteljes gazdasági alapmutatóit.

A cég felidézi, hogy a cseh kormány a héten elveszített egy bizalmatlansági indítványt, egy nappal korábban saját pártja mondatta le a román miniszterelnököt, Lengyelország ellen pedig az Európai Unió szankciókat helyezett kilátásba a vitatott bírósági reformok miatt.

A helyi piacok azonban átsiklottak mindezen fejlemények felett, sőt a 7. cikkely szerinti EU-eljárás Lengyelország elleni megindítása után a zloty még erősödött is az euróval szemben, csakúgy, mint a cseh korona a bizalmatlansági szavazás után.

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőközpont, a Capital Economics londoni elemzői szerint ez egy szélesebb körű folyamat része: a közép- és kelet-európai térség politikai stabilitása gyengült, vagy populista irányba mozdult az elmúlt egy évben, ám a piac "nem zavartatta magát" mindettől.

Ebben része volt az euró erejének is, mivel a közép- és kelet-európai valuták rendszerint szorosan követik az euró mozgását. De ezek a fizetőeszközök ezúttal az euróval szemben is erősödtek.

A ház szerint ennek egyik valószínű oka a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok tavalyi "kivételes erejű" növekedési lendülete, amelyhez a költségvetési pozíciók markáns javulása is társult; mindemellett a térség gazdaságainak többségében többletes a folyómérleg-egyenleg.

A szélesebb londoni piaci konszenzus azt valószínűsíti, hogy a forint 2019-et 313 forint/eurós átlaggal zárja, a Capital Economics szerint ennél sokkal erősebb lesz, 300 forint/euró környékén alakul az árfolyam idén és jövőre is. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a globális feltörekvő térségben a forint, a cseh korona és a lengyel zloty a legjobban teljesítő valuták 2017 eleje óta.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.