Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Németország szombaton ismét elutasította azokat az újra és újra elhangzó felhívásokat, amelyek szerint az euróövezet országainak közös eurókötvényt kellene kibocsátaniuk és közös pénzügyminiszterüknek kellene lennie, azzal érvelve, hogy ez csak akkor lenne lehetséges, ha már a költségvetési politika is közös lenne.

"Amíg nem egységesítjük pénzügypolitikánkat, nem lehet egyforma a kamatszintünk. A különböző kamatlábak ösztönzést jelentenek egy szilárd gazdaság fenntartására, vagy büntetést, ha nem megfelelően működtetjük" - mondta Wolfgang Schauble pénzügyminiszter, aki minisztériumának nyílt napján beszélt erről.

Németország ellenáll azoknak a felhívásoknak, hogy az euróövezet bocsásson ki euróban denominált közös kötvényt és bővítse a 440 milliárd eurós euróövezeti mentőalapot, hogy megnyugtassa a piacokat, és lecsillapítsa a kormánykötvényeket és a legnehezebb helyzetben lévő országok bankrészvényeit ismételten piacra dobó befektetőket.

A Der Spiegel című hetilap a pénzügyminisztérium számításaira hivatkozva azt írta, hogy a közös eurókötvények Németországnak eurómilliárdokba kerülnének minden évben.

Philip Rösler gazdasági miniszter a Bild am Sonntag című vasárnapi újságnak adott nyilatkozatában szintén kifejtette, hogy a közös eurókötvény rossz jelzés lenne a gyenge nemzeti gazdaságoknak. "Más országok kockázatait fedezni eurókötvényekkel azzal az azonnali hatással járna, hogy megugrana a német államkötvények hozama. Ez drámai hatást gyakorolna a gazdasági növekedésünkre" - mondta Rösler, aki határozottan ellenzi az európai pénzügyminiszteri tisztség létrehozását is.

Ugyanakkor Martin Blessing, Németország második legnagyobb hitelintézete, a Commerzbank vezérigazgatója úgy véli, hogy egy, tagállamok adó- és költségvetési politikáját irányító európai pénzügyminiszterre van szükség, aki kivezetné az eurózónát az adósságválságból.

Berlint bírálat éri az eurózóna megmentését célzó javaslatai miatt is, köztük a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adót illetően. Andreas Schmitz, a német bankszövetség (BdB) vezetője kijelentette, hogy ez az adó hatástalan lenne, és nem előzné meg a pénzügyi válságokat, amíg a hivatásos kereskedők nem törődnek azzal, hogy hol kereskednek és egyszerűen elkerülhetik Európát.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.