2014. augusztus 12. 08:13

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. a nemzetközi pénzügyi jelentési standardok (IFRS) szerint 131 millió forint adózott nyereséget ért el idén az első fél évben, szemben az előző év azonos időszaki 399 millió forintos veszteséggel - közölte a biztosító a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

A csoport IFRS szerinti bruttó díjbevétele 2014 első fél évében 6,982 milliárd forint, amely a 2013 azonos időszaki bevételéhez képest 31 százalékkal csökkent. Az életbiztosítási szegmens díjbevétele 23 százalékkal, a nem-életbiztosítási szegmensé 52 százalékkal csökkent.

A teljes átfogó jövedelem 143 millió forint, vagyis a csoport az életbiztosító 2013-as egyedi nyereségessége után az első fél évben konszolidált szinten is profitot termelt.

A közlemény szerint az életbiztosítási szegmens díjbevételeinek csökkenése elsősorban az eseti és a megújítási díjak elmaradásának eredménye. Ugyanakkor a nyugdíjbiztosítások újonnan nyíló adókedvezményét gyorsan és rugalmasan megragadva már 2014. január 2-án értékesíteni kezdték nyugdíjtermékeiket, az első fél évben 374 millió forint nyugdíjbiztosítási állományt szereztek.     Az értékesítési csatornák diverzifikációja tovább folytatódott, három új banki partnerrel is elindult az egészségbiztosítási termékének értékesítése. A nemélet-biztosítási szegmens 2014 második negyedévében az új stratégia egyik első eredményeként egyedileg is nyereségesen működött. A menedzsment várakozásainak megfelelően a portfoliótisztításnak köszönhetően a nem-élet díjbevételek jelentősen csökkentek ugyan, az adózott eredmény ugyanakkor számottevően, az előző év azonos időszakához képest 340 millió forinttal javult a szegmensben.

A CIG Pannónia a magyar számviteli szabályok szerint az első fél évben 272 millió forint adózott nyereséget ért el, ami 182 millió forintos növekedést jelent a 2013-as év első fél éves eredményéhez képest. A biztosító bruttó díjbevétele 2014 első fél évében 5,794 milliárd forint volt, melynek meghatározó része rendszeres díj, 5,411 milliárd forint, emellett az eseti díjak összege 383 millió forint, aránya 7 százalék. A bruttó díjbevétel 2013 hasonló időszakához viszonyítva közel 26 százalékkal csökkent. Ennek ellenére a biztosító 2014 első fél évében 216 millió forint biztosítástechnikai eredményt ért el.

Tovább folytatódott a működés racionalizálása is: a 2013-as költségmegtakarítási intézkedések eredményei 2014-ben már a teljes évben éreztetik hatásukat, 2013 azonos időszakához képest az igazgatási költségek további 39 százalékkal csökkentek.

A jelentés szerint a saját tőke nagysága 2014. június 30-án 4,920 milliárd forint volt, ami biztosítja a törvény által előírt tőkemegfelelést és a működőképességet. A biztosító rendelkezésre álló szavatoló tőkéje 4,190 milliárd forint, ezzel az új biztosítási törvény szerinti 2014.július 1-jétől megemelkedett törvényi tőkeszükségletet 228 százalékban fedezi.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.