4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A külföldi elemzők szerint a kudarcba fulladt tárgyalások kapcsán nem elsősorban Magyarország rövid távú fizetőképessége az ami veszélybe került, sokkal inkább a magyar politikusokba vetett hit. Igaz, a bizalomvesztésnek a jövőben drága ára lehet.

Valamelyest enyhült kedden a londoni piacon a magyar államadósság törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusainak díjszabása, amely előző nap erősen megugrott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott tárgyalások hétvégi félbemaradásának hírére. Londoni felzárkózó piaci elemzők keddi értékeléseikben nem elsősorban a magyar gazdaság finanszírozását látják veszélyben, hanem a piaci hitelesség- és bizalomvesztést tartják aggasztónak.

Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői az MTI-nek kedden elmondták: az aznapi késői londoni kereskedésben 360 bázispont volt a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a 367 bázispontos előző záró után. A magyar CDS-díjszabás előző nap jelentősen, több mint 50 bázisponttal szökött fel; a kontraktusok az elmúlt kereskedési hetet 316,4 bázisponton zárták.

Ez a kockázati mutató Magyarország esetében tavasz óta folyamatosan romlik: a magyar CDS-árazás április végén 190, május végén 250, június végén 310 bázispont körül mozgott, és innen emelkedett tovább a jelenlegi, 360 bázispont körüli tartományba. Ez azt jelenti, hogy a magyar törlesztési leállás kockázata elleni biztosítási kontraktusok éves díja április vége óta 10 millió euró adósságra számolva 170 ezer euróval emelkedett a londoni piacon.

Az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményekről a 4cast nevű vezető londoni gazdaságelemző cég keddi értékelésében megállapítja: az teljesen valószínűtlen, hogy a magyar gazdaság finanszírozhatósága az ügy nyomán maradandó károsodást szenvedne, ám a bizalomvesztés - amely már a magyar helyzetet Görögországéhoz hasonlító korábbi "politikusi ballépés" óta tapasztalható - még "jó ideig" nyomást fog gyakorolni a magyar befektetési eszközök árfolyamára.

A 4cast londoni elemzői szerint a várhatóan ősszel újrainduló tárgyalásokig "bőven van idő" arra, hogy a magyar kormány átgondolja álláspontját, úgy, hogy lehetségessé váljon az új megállapodás aláírása a valutaalappal, bár a fő kérdés az, hogy piac nem fogja-e ennél előbb visszakényszeríteni a kormányt a tárgyalóasztalhoz. A cég szerint az IMF "egyértelműen nem hajlik arra", hogy Magyarországgal kivételezzen és enyhítsen hozzáállásán.

A 4cast szerint egy hónappal az után, hogy a Fidesz-politikusok nyilatkozatai "erőteljes piaci reakciókat" váltottak ki, a magyar költségvetési politika még mindig jelentős piaci kockázatot jelent, különös tekintettel arra, hogy a magyar politikusok a jelek szerint "képtelenek tanulni saját hibáikból".

Hasonló következtetésre jutottak az HSBC bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői. Keddi helyzetértékelésükben azt írták: úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormány nem tanult "a júniusi miniválságból", és - tekintettel az októberi önkormányzati választásokra - "folytatja populista programját". A fizetésképtelenségi kockázatról szóló június eleji nyilatkozatok nyomán "hitelességi rés" támadt, amelyet az IMF és az EU is érzékelt, csakúgy, mint a piac - áll az elemzésben.

Az HSBC szakértői szerint az égetően szükséges kiadási oldali intézkedéseket az őszi választások utánig halaszthatják, ez azonban bonyolíthatja a jelenlegi készenléti megállapodás kiterjesztésének folyamatát. A ház szerint valószínűtlen, hogy a tárgyalások félbemaradása finanszírozási nehézségeket okozna Magyarországnak, ám a piaci feszültségek rövid távon jó eséllyel érződni fognak a hitelköltségeken.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!