<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A külföldi elemzők szerint a kudarcba fulladt tárgyalások kapcsán nem elsősorban Magyarország rövid távú fizetőképessége az ami veszélybe került, sokkal inkább a magyar politikusokba vetett hit. Igaz, a bizalomvesztésnek a jövőben drága ára lehet.

Valamelyest enyhült kedden a londoni piacon a magyar államadósság törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusainak díjszabása, amely előző nap erősen megugrott a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatott tárgyalások hétvégi félbemaradásának hírére. Londoni felzárkózó piaci elemzők keddi értékeléseikben nem elsősorban a magyar gazdaság finanszírozását látják veszélyben, hanem a piaci hitelesség- és bizalomvesztést tartják aggasztónak.

Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői az MTI-nek kedden elmondták: az aznapi késői londoni kereskedésben 360 bázispont volt a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a 367 bázispontos előző záró után. A magyar CDS-díjszabás előző nap jelentősen, több mint 50 bázisponttal szökött fel; a kontraktusok az elmúlt kereskedési hetet 316,4 bázisponton zárták.

Ez a kockázati mutató Magyarország esetében tavasz óta folyamatosan romlik: a magyar CDS-árazás április végén 190, május végén 250, június végén 310 bázispont körül mozgott, és innen emelkedett tovább a jelenlegi, 360 bázispont körüli tartományba. Ez azt jelenti, hogy a magyar törlesztési leállás kockázata elleni biztosítási kontraktusok éves díja április vége óta 10 millió euró adósságra számolva 170 ezer euróval emelkedett a londoni piacon.

Az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményekről a 4cast nevű vezető londoni gazdaságelemző cég keddi értékelésében megállapítja: az teljesen valószínűtlen, hogy a magyar gazdaság finanszírozhatósága az ügy nyomán maradandó károsodást szenvedne, ám a bizalomvesztés - amely már a magyar helyzetet Görögországéhoz hasonlító korábbi "politikusi ballépés" óta tapasztalható - még "jó ideig" nyomást fog gyakorolni a magyar befektetési eszközök árfolyamára.

A 4cast londoni elemzői szerint a várhatóan ősszel újrainduló tárgyalásokig "bőven van idő" arra, hogy a magyar kormány átgondolja álláspontját, úgy, hogy lehetségessé váljon az új megállapodás aláírása a valutaalappal, bár a fő kérdés az, hogy piac nem fogja-e ennél előbb visszakényszeríteni a kormányt a tárgyalóasztalhoz. A cég szerint az IMF "egyértelműen nem hajlik arra", hogy Magyarországgal kivételezzen és enyhítsen hozzáállásán.

A 4cast szerint egy hónappal az után, hogy a Fidesz-politikusok nyilatkozatai "erőteljes piaci reakciókat" váltottak ki, a magyar költségvetési politika még mindig jelentős piaci kockázatot jelent, különös tekintettel arra, hogy a magyar politikusok a jelek szerint "képtelenek tanulni saját hibáikból".

Hasonló következtetésre jutottak az HSBC bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői. Keddi helyzetértékelésükben azt írták: úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormány nem tanult "a júniusi miniválságból", és - tekintettel az októberi önkormányzati választásokra - "folytatja populista programját". A fizetésképtelenségi kockázatról szóló június eleji nyilatkozatok nyomán "hitelességi rés" támadt, amelyet az IMF és az EU is érzékelt, csakúgy, mint a piac - áll az elemzésben.

Az HSBC szakértői szerint az égetően szükséges kiadási oldali intézkedéseket az őszi választások utánig halaszthatják, ez azonban bonyolíthatja a jelenlegi készenléti megállapodás kiterjesztésének folyamatát. A ház szerint valószínűtlen, hogy a tárgyalások félbemaradása finanszírozási nehézségeket okozna Magyarországnak, ám a piaci feszültségek rövid távon jó eséllyel érződni fognak a hitelköltségeken.

MTI