2p

Elismerte a BNP Paribas francia nagybank, hogy több ízben megsértette az Iránnal, Szudánnal és Kubával szemben kirótt amerikai szankciókat, és beleegyezett abba is, hogy emiatt 8,9 milliárd dolláros bírságot fizet - jelentette be az amerikai igazságügyi minisztérium hétfőn.

A szóban forgó műveleteket a BNP New York-i irodáiban bonyolították le 2004 és 2012 között. A kirótt büntetés megfelel annak az összegnek, amelyről a bank beismerte, hogy az Egyesült Államokon át az említett országok állampolgárainak nevében utalta át.

Eric Holder igazságügyi miniszter hangoztatta, hogy a szankciós politika az amerikai nemzetbiztonsági érdekek védelmezésének fontos eszköze, de csak akkor működik, ha mindenki tartja is hozzá magát. Ahhoz, hogy a szankciók hatékonyak legyenek, a megszegőket szigorúan meg kell büntetni - tette hozzá.

Ekkora összeggel az Egyesült Államokban még sohasem büntettek külföldi bankot.

A francia bankfelügyelet a washingtoni bejelentés után azt közölte, hogy a BNP Paribas képes feldolgozni a nagyságrendileg már korábban előre jelzett bírság okozta veszteségeket.

Amikor kiszivárgott, hogy a BNP-re óriási összegű bírság vár a szankciók megsértése miatt, Francois Hollande francia elnök személyesen próbált eljárni Barack Obama amerikai elnöknél a bank érdekében, de azt a választ kapta, hogy a Fehér Háznak nincs ráhatása a független igazságszolgáltatásra.

A bírság mellett a BNP-nek ideiglenesen és részlegesen ki kell vonulnia az amerikai piacról. Így például a dollárban jegyzett olaj- és gázkereskedelemben jövőre nem vehet részt.

A banknak 13 magas beosztású munkatársától is meg kell válnia.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!