2013. május 10. 10:37

A térség nagy gazdaságainak gyenge teljesítménye miatt erőteljesen romlottak a tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa idei növekedési kilátásai, annak ellenére is, hogy az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai most már enyhülnek - közölte pénteken Londonban ismertetett idei második regionális előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az EBRD emiatt meredeken rontotta a működési területének egészére - és ezen belül a magyar gazdaságra - adott idei GDP-előrejelzéseit, és sürgős szerkezeti reformokra szólította fel a térség országait.

Az EBRD közölte: becslése szerint a régió gazdaságainak átlagos növekedési üteme - a déli és a keleti mediterrán térséggel együtt számolva - 2013-ban 2,2 százalék lesz a tavaly mért 2,6 százalékos GDP-növekedés után.  Az idei évre szóló új EBRD-prognózis sokkal borúlátóbb az előző, januárban összeállított térségi becslésnél, abban ugyanis még 3,1 százalékos átlagos növekedési jóslat szerepelt a régió egészére.

Az EBRD a szűkebb közép-európai és balti országcsoportra ennél is jóval gyengébb, átlagosan mindössze 0,8 százalékos gazdasági növekedést vár 2013-ban. E térségen belül a bank Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban az idei év egészére recesszióval számol. A magyar gazdaságban az új EBRD-előrejelzés 0,8 százalékos visszaesést valószínűsít 2013-ra a januári prognózisban szereplő 0,1 százalékos GDP-mínusz helyett.

A JP Morgan is rontotta a magyar prognózist

A magyar gazdaság idei kilátásairól szóló pénteki EBRD-prognózis a legborúlátóbbak között van londoni elemzői közösségében. A befektetési és elemzőházak véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy az idén lesz-e növekedés Magyarországon, ám a recessziót várók sem várnak az EBRD új előrejelzésében szereplőhöz hasonló mértékű visszaesést.

A JP Morgan közgazdászai közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra rontották az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket. Ennek nyomán a ház elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében.

A BofA magyar növekedést lát

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai ugyanakkor a magyar gazdaságra adott előrejelzésüket nemrégiben javították. A felülvizsgált prognózisukban közölték: az általuk eddig várt 0,3 százalékos idei egész évi GDP-visszaesés helyett most már 0,4 százalékos növekedéssel számolnak 2013-ban Magyarországon. A ház szakértői szerint a felülvizsgálatot a magyar háztartások fogyasztási kilátásainak javulása, a gépjárműexport várható felfutása és "kisebb mértékben" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett növekedésösztönző intézkedéscsomag indokolja.

Az EBRD hazánkról...

A pénteki EBRD-prognózis Magyarországgal foglalkozó részében a bank elemzői azonban "valószínűtlennek" nevezték, hogy az MNB-program megfordítaná a magyar gazdaságban érvényesülő negatív beruházási folyamatokat, hacsak nem javul az üzleti bizalom és a beruházási környezet. Az ipari termelés a két nagy autógyártó üzem kapacitásbővítése ellenére is csökkent valamelyest a tavalyi év egészében, és 2013 első negyedében is visszaesett éves összevetésben számolva - hangsúlyozza az EBRD-jelentés. Az EBRD kiemelte emellett, hogy Magyarországon továbbra is csökken a hazai kereslet, és az állóeszköz-beruházások rátája 14 éve nem tapasztalt mélységbe süllyedt.

A bank szerint ha Magyarország az idén nem kerül ki az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, az jelentősen korlátozná a kormány kiadási politikájának mozgásterét a 2014-es választások előtt. Az EBRD 2014-re 0,9 százalékos növekedést jósol a magyar gazdaságban.

Az EBRD a térségről...

A működési térség egészére adott igen borúlátó prognózist a bank elsősorban azzal indokolta, hogy a térség legnagyobb gazdaságai a vártnál sokkal gyengébben teljesítenek. Az előrejelzés szerint Oroszország "a gyengeség új forrása" a régióban. Jóllehet az orosz gazdaság lendületének apadása az utóbbi időkig átmeneti jelenségnek tűnhetett, a legújabb adatok azonban arra vallanak, hogy valójában folyamatszerű lassulásról van szó, amely 2011 vége óta tart, és ez most már kezdi éreztetni hatását az orosz gazdaságtól függő térségi országokban is - áll az EBRD pénteki elemzésében. A bank az orosz gazdaságban az idén mindössze 1,8 százalékos GDP-növekedést vár a tavalyi 3,4 százalékos bővülés után. Ez is meredeken rontott prognózis: az EBRD az előző, januári előrejelzésben még 3,5 százalékos orosz gazdasági növekedést valószínűsített 2013 egészére.

Az EBRD szerint ugyanakkor továbbra is az euróövezeti válság esetleges súlyosbodása jelenti a legnagyobb lefelé ható kockázatot az átalakuló közép- és kelet-európai térség növekedési kilátásaira. A legutóbbi ciprusi fejlemények is felhívták a figyelmet arra, hogy amíg az euróövezeti döntéshozók nem jutnak egyezségre a valutaunió lényegi reformjáról - beleértve a bankunió létrehozását -, addig folyamatosan fennmarad az euróválság súlyosabbra fordulásának kockázata - áll az EBRD pénteki elemzésében.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.