Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A térség nagy gazdaságainak gyenge teljesítménye miatt erőteljesen romlottak a tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa idei növekedési kilátásai, annak ellenére is, hogy az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai most már enyhülnek - közölte pénteken Londonban ismertetett idei második regionális előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Az EBRD emiatt meredeken rontotta a működési területének egészére - és ezen belül a magyar gazdaságra - adott idei GDP-előrejelzéseit, és sürgős szerkezeti reformokra szólította fel a térség országait.

Az EBRD közölte: becslése szerint a régió gazdaságainak átlagos növekedési üteme - a déli és a keleti mediterrán térséggel együtt számolva - 2013-ban 2,2 százalék lesz a tavaly mért 2,6 százalékos GDP-növekedés után.  Az idei évre szóló új EBRD-prognózis sokkal borúlátóbb az előző, januárban összeállított térségi becslésnél, abban ugyanis még 3,1 százalékos átlagos növekedési jóslat szerepelt a régió egészére.

Az EBRD a szűkebb közép-európai és balti országcsoportra ennél is jóval gyengébb, átlagosan mindössze 0,8 százalékos gazdasági növekedést vár 2013-ban. E térségen belül a bank Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban az idei év egészére recesszióval számol. A magyar gazdaságban az új EBRD-előrejelzés 0,8 százalékos visszaesést valószínűsít 2013-ra a januári prognózisban szereplő 0,1 százalékos GDP-mínusz helyett.

A JP Morgan is rontotta a magyar prognózist

A magyar gazdaság idei kilátásairól szóló pénteki EBRD-prognózis a legborúlátóbbak között van londoni elemzői közösségében. A befektetési és elemzőházak véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy az idén lesz-e növekedés Magyarországon, ám a recessziót várók sem várnak az EBRD új előrejelzésében szereplőhöz hasonló mértékű visszaesést.

A JP Morgan közgazdászai közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra rontották az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket. Ennek nyomán a ház elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében.

A BofA magyar növekedést lát

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai ugyanakkor a magyar gazdaságra adott előrejelzésüket nemrégiben javították. A felülvizsgált prognózisukban közölték: az általuk eddig várt 0,3 százalékos idei egész évi GDP-visszaesés helyett most már 0,4 százalékos növekedéssel számolnak 2013-ban Magyarországon. A ház szakértői szerint a felülvizsgálatot a magyar háztartások fogyasztási kilátásainak javulása, a gépjárműexport várható felfutása és "kisebb mértékben" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett növekedésösztönző intézkedéscsomag indokolja.

Az EBRD hazánkról...

A pénteki EBRD-prognózis Magyarországgal foglalkozó részében a bank elemzői azonban "valószínűtlennek" nevezték, hogy az MNB-program megfordítaná a magyar gazdaságban érvényesülő negatív beruházási folyamatokat, hacsak nem javul az üzleti bizalom és a beruházási környezet. Az ipari termelés a két nagy autógyártó üzem kapacitásbővítése ellenére is csökkent valamelyest a tavalyi év egészében, és 2013 első negyedében is visszaesett éves összevetésben számolva - hangsúlyozza az EBRD-jelentés. Az EBRD kiemelte emellett, hogy Magyarországon továbbra is csökken a hazai kereslet, és az állóeszköz-beruházások rátája 14 éve nem tapasztalt mélységbe süllyedt.

A bank szerint ha Magyarország az idén nem kerül ki az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól, az jelentősen korlátozná a kormány kiadási politikájának mozgásterét a 2014-es választások előtt. Az EBRD 2014-re 0,9 százalékos növekedést jósol a magyar gazdaságban.

Az EBRD a térségről...

A működési térség egészére adott igen borúlátó prognózist a bank elsősorban azzal indokolta, hogy a térség legnagyobb gazdaságai a vártnál sokkal gyengébben teljesítenek. Az előrejelzés szerint Oroszország "a gyengeség új forrása" a régióban. Jóllehet az orosz gazdaság lendületének apadása az utóbbi időkig átmeneti jelenségnek tűnhetett, a legújabb adatok azonban arra vallanak, hogy valójában folyamatszerű lassulásról van szó, amely 2011 vége óta tart, és ez most már kezdi éreztetni hatását az orosz gazdaságtól függő térségi országokban is - áll az EBRD pénteki elemzésében. A bank az orosz gazdaságban az idén mindössze 1,8 százalékos GDP-növekedést vár a tavalyi 3,4 százalékos bővülés után. Ez is meredeken rontott prognózis: az EBRD az előző, januári előrejelzésben még 3,5 százalékos orosz gazdasági növekedést valószínűsített 2013 egészére.

Az EBRD szerint ugyanakkor továbbra is az euróövezeti válság esetleges súlyosbodása jelenti a legnagyobb lefelé ható kockázatot az átalakuló közép- és kelet-európai térség növekedési kilátásaira. A legutóbbi ciprusi fejlemények is felhívták a figyelmet arra, hogy amíg az euróövezeti döntéshozók nem jutnak egyezségre a valutaunió lényegi reformjáról - beleértve a bankunió létrehozását -, addig folyamatosan fennmarad az euróválság súlyosabbra fordulásának kockázata - áll az EBRD pénteki elemzésében.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.