<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A parlament ősszel egy olyan jogszabály-módosítást fogadhat el, amely lehetővé teszi, hogy az MVM Zrt. százszázalékos állami tulajdonba kerülhessen – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Napi Gazdaságnak.

A tárcavezető a lap hétfői számában közölt interjúban közölte: a nagy állami cégek élén nem számít jelentős változásokra. Nyár végére szeretnék mindenhol a végleges struktúrát kialakítani, beleértve az alsóbb vezetői szintek rendezését is. Ekkor oldhatják fel az állami cégek azon kötelezettségét is, hogy a nem napi működésükhöz szükséges szerződéseik megkötése előtt a minisztériummal is egyeztetniük kell. Hozzátette, az utóbbi szabálynak az volt az oka, hogy lássák, tapasztalható-e valahol túlköltekezés.

Beszélt arról is, az MKB Bankon túl is szeretnének még akvizíciókat végrehajtani. A miniszter szerint a leghamarabb a Bombardier MÁV Kft. külföldi tulajdonosával tudnak majd megállapodni. Azonban ezenkívül is lehetnek még az év végéig olyan akvizíciók, amelyek a költségvetés módosítását igényelhetik.

Az Igazságügyi Minisztériumban kidolgozták annak jogi lehetőségeit, hogy miként kerülhetne az állam százszázalékos tulajdonába az MVM, ez vélhetően a parlament őszi ülésszakának első jogszabály-módosításai között lesz majd. Arra a kérdésre, akkor ezek szerint nem szimpla adásvétel során kerül majd az államhoz az egy százalék alatti MVM-részesedés, amely ma magánkézben van, azt válaszolta: a kormány szeretne döntést hozni arról, hogy a stratégiai ágazatoknál a törvény erejénél fogva kezelhessen egyes eseteket.

Seszták Miklós a lapnak elmondta, az Oroszországgal 2015-ben lejáró hosszú távú gázvásárlási szerződés ügyében már megkezdték a tárgyalásokat az MVM illetékesei, komoly fejlemények augusztus 20-a után várhatóak ebben a kérdésben. A 3-as metró ügyében szerdán tartják az első megbeszélést a főpolgármesterrel.

A tárcavezető a lapnak megerősítette, nem gondolkodik a lemondáson.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.