5p

Délután háromkor a Parlamentben tartott sajtótájékoztatót a kormányfő. Tudósítás az mfor.hu-n.

15:32

A kormány tartani fogja a korábban bejelentett költségvetési hiányt - hangsúlyozza Orbán. Hozzáteszi: egyelőre azt tudjuk vállalni, hogy 3 százalék alá visszük a deficitet, "akármi is potyogjon az égből". Emellett folytatni foigják az államadósság csökkentését, mert "Magyarország nem sodródhat vissza a görög útra", ezért további adósságcsökkentő lépéseket fog tenni a kormány. Az idei költségvetés tartása érdekében további intézkedéseket kell tenni ősszel a vártnál alacsonyabb növekedés mellett. Komoly bürokrácialeépítésre, egyszerűsítésekre lehet számítani - emeli ki.

15:28

Az őszi fontos döntésekről akkor van értelme részletesen beszélni, ha túlvagyunk a Fidesz és a KDNP frakcióülésén, mely szeptember 7-9 között lesz. 

15:27

A Fészekrakó hitellel rendelkezők számára ma valóban van egy jogi korlát, mely nem teszi lehetővé az árfolyamgát igénybevételét, a kormány ma döntött arról, hogy ezt a jogi korlátot feloldja - mondta újságírói kérdésre Orbán. 

15:25

"További lépésekre szükség lesz, hogy a veszélyzónától eltávolodjunk, ehhez azonban nagyon komoly döntéseket kell hoznunk. Remélhetőleg ezeket már az ősszel megléphetjük, de ehhez az kell, hogy a szeptember elején esedékes Fidesz-KDNP frakcióülés a politikai felhatalmazást megadja" - emeli ki a miniszterelnök. 

15:23

Döntés született arról is, hogy akik igénybe veszik az árfolyamrögzítést, azok számára a gyűjtőszámla miatt nem növekedhet 15 százaléknál nagyobb mértékben a törlesztőrészletük. (szerk.:Ez azért már finomodás az eddigi kommunikációhoz képest). "Azt gondoljuk, hogy ezzel a döntéssel sikerül az árfolyamgáttal szembeni bizalmat megerősíteni" - hangsúlyozza Orbán.

15:22

Orbán a mai kormányülésen felkérte Matolcsy Györgyöt, hogy készítsen jelentést arról, hogyan jutott el magyarország a devizahitelek elterjedéséig. Emellett felállításra kerül egy otthonvédelmi monitoringbizottság, mely a kamatok és költségek felszámolását fogja egységesíteni a bankoknál. A bizottságba meghívást kapnak az MNB és a PSZÁF szakemberei is. A kormányfő szerint sokan úgy érzik, hogy a bankok "kis túlzással hasraütésszerűen" állapítják meg a kamatokat és a költségeket. 

15:18

"Nem fogjuk hagyni, hogy a válság árát, a korábbi rossz döntések következményeit az emberekkel fizettessék meg" - szögezi le a miniszterelnök. Szerinte ha csak most kezdene hozzá a kormány a devizahitelesek problémáinak orvoslásához, akkor az már "eső után köpönyeg" volna, éppen ezért szerencsés, hogy még a nyári szünet előtt megtörténtek a szükséges döntések. A kormány ma döntött arról, hogy intenzív kampányba kezd, hogy a devizahitellel rendelkező háztartások tisztában legyenek az árfolyamrögzítés következményeivel. 

15:16

A legközvetlenebb hatás, hogy a devizahitellel rendelkező családok otthona veszélybe került.  A kormányfő szerint nem vagyunk még abban a helyzetben, hogy az euróválság hatásait elkerüljük, szembe kell nézni a súlyos kihívásokkal. "Nem először látunk ilyen helyzetet, én még jól emlékszem a nyolcvanas évek második felére, amikor a rendszerváltáshoz fűződő gazdasági reményeink szétporladtak" - mondja Orbán.

15:13

A kormány az őszi politikai évad megtervezésével foglalkozott, számba vette a teendőket - kezdi Orbán Viktor.  "Az euróválság újabb fellángolásával állunk szemben, ez kihívást jelent az egész európai gazdaság számára és súlyos kihívást Magyarország számára is dacára annak, hogy hazánk nem tagja az euróövezetnek" - emeli ki. Szerinte rendkívül kedvezőtlen pénzügyi és gazdasági környezetre kell felkészülnünk. 

Háttér

Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy Györggyel, Fellegi Tamással és Pintér Sándorral egyeztetett a héten az euróválság magyarországi következményeiről. Emellett a három miniszter a kormányfővel együtt áttekintette az elmúlt egy év kormányzati munkájának eredményét.

Az utóbbi hetekben már többször felvetették, hogy a piacok ideges magatartására a magyar kormánynak is reagálnia kellene, azonban eddig nem szólalt meg hivatalos kormányzati forrás. Vélhetően a kedden megjelent gyenge második negyedéves GDP-adat késztette arra a kormányfőt, hogy a nyilvánosság elé álljon. Ugyanis április és június között éves szinten mindössze 1,5 százalékkal nőtt a gazdaság, míg az első félévben 2 százalékos volt a bővülés, miközben a kormány továbbra is 3 százalékos GDP-növekedésre számít idén.

Kedden Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Reuters kérdésére úgy nyilatkozott, hogy a vártnál alacsonyabb növekedés nagyjából 90 milliárd forintos elcsúszást jelenthet a költségvetésben. A kormány szerint ezt a hatást a Stabilitási Alapból biztonságosan lehet finanszírozni. A 2011-es büdzsé a magánnyugdíjpénztári vagyon államosítása miatt többlettel zárhat, elsősorban a jövő évi költségvetési hiánycélt veszélyeztetheti a vártnál visszafogottabb növekedés.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!