2008. február 26. 11:59

Február elsejétől a kormány létrehozta a Hamisítás Ellenei Nemzeti Testületet, amelynek elsősorban a feketegazdaság visszaszorításában és a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni küzdelemben lesz kulcsszerepe. Szintén a tisztességes vállalkozások védelme, valamint az adó- és járulékfizetők körének bővülése érdekében írt alá együttműködési megállapodást nyolc hatóság, amelyek - a téli Csillagszóró Hadművelet sikerén felbuzdulva - ezúttal az úgynevezett Kikelet Hadművelet keretében végeznek majd fokozott ellenőrzéseket. Mfor.hu háttér.

A piacok sem ússzák meg (Illusztráció)

A nyolc hatóság a húsvétot megelőző időszakban is fokozott ellenőrzéseket folytat, amelyek során a piacokon, a húsvéti vásárokon és a szezonális rendezvényeken vizsgálódnak. Külön figyelnek továbbá a szezonális jellegű termelői és kereskedői tevékenységekre, valamint az idegenforgalmi és az ünnepekhez kapcsolódó programokra.

Mint ahogy már megszokhattuk, a hatóságok a húsvéthoz, az idegenforgalmi főszezonhoz és a téli ünnepekhez kötődően nagyobb létszámmal végeznek ellenőrzéseket. Az első akció február 21. és március 31. között lesz, míg nyáron június 30. és augusztus 25., télen pedig november 20. és január 4. között lesznek a nagy bevetések.

Negyvenezer ellenőrzést terveznek


A legfrissebb együttműködést az APEH, az ÁNTSZ, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerláncot ellenőrző hatóságai, a vám- és a fogyasztóvédelmi hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői írták alá, közölte Hajdú Miklósné, az APEH főosztályvezetője.

Az érintett szervek a téli Csillagszóró Hadművelet sikerén felbuzdulva mintegy 35-40 ezer ellenőrzést kívánnak végrehajtani. Több szakember szerint életszerű lenne a vonatkozó jogszabályok korszerűsítése és egy új, egységes bírságkódex létrehozása is.

Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos a megállapodás aláírásakor hangsúlyozta, hogy a közös fellépés a tisztességes vállalkozók és a kisemberek érdekeinek védelmét szolgálja; ennek érdekében szeretnék, ha a jogkövető magatartás polgári értékké válna.

Az akcióban a lakosság tájékoztatásával foglalkozó szakemberek is részt vesznek, és vásárlói jogokat ismertető szakanyagokat, tájékoztató füzeteket osztanak szét.

Lecsapnak a határmenti csempészekre


Az együttműködés célja a hatékonyság növelése, a központi költségvetés és a társadalombiztosítási alapok bevételeit különösen veszélyeztető adózói jogsértések felderítése, valamint az adó- és járulékfizetők körének bővítése.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a hatóságok kockázatelemzés alapján fokozottan ellenőriznek majd egyes területeket. Ezek közé sorolta egyebek között az engedély nélkül végzett utaztatási tevékenységet, a keleti határ menti áru- és munkaerőmozgást, az adóelkerülést, továbbá a hamisításokat.

A feketegazdaság felszámolására indított hatósági offenzíva várhatóan új területekre is kiterjed. Így nem csak az adó és a járulék eltitkolásának vagy az engedély nélküli foglalkoztatásnak a felderítésére irányul, hanem célja lesz a környezetszennyezés, valamint egyes veszélyes anyagok és készítmények kivitelével, illetve behozatalával összefüggő előírások, az élelmiszerbiztonságra vonatkozó korlátozások, tiltások megszegésének feltárása is.

Szintén a feketegazdaság visszaszorítása, valamint a szellemi tulajdon védelme érdekében alakult meg a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. Ennek munkájában a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó jogvédők, a rendvédelmi szervek képviselői és jogalkotók vesznek részt.

Tíz DVD-ből hét hamis


A bizottságban képviselteti magát a gazdasági, az egészségügyi, az oktatási, a földművelésügyi, a szociális és munkaügyi, illetőleg a pénzügyi tárca, továbbá a Vám- és Pénzügyőrség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Fejlesztési Hivatal. A testület ülésein állandó meghívott lesz a legfőbb ügyész és a Gazdasági Versenyhivatal képviselője.

A testületre azért van szükség, mert a hamisítás olyan szintet ért el Magyarországon, amely már a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat, a "goodwill"-t és a hazai közéletet is zavarja, és elvonja a fizetőképes keresletet, közölte Kondorosi Ferenc.

A hamisítók évente mintegy százmilliárd forintos kárt okoznak a magyar gazdaságnak. Riasztó, hogy az üzleti, kereskedelmi, szórakoztatóipari CD-k, szoftverek 40-42 százaléka hamis.

Ugyancsak beszédes adat, hogy Magyarországon tízből kilenc letöltés illegális, tíz DVD-ből hét pedig nem eredeti, állapították meg a jogvédők. Már az idei évben is komoly eredmény érhető el azáltal, hogy a testület május végéig elkészíti stratégiáját, és elindít néhány jogalkotási változtatást.

Simon Rita


Menedzsment Fórum