2007. október 17. 11:29

A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumában újraindult az a per, amelyet a magyar állam indított több mint hat évvel ezelőtt a Postabank volt könyvvizsgáló cégei ellen, a következő tárgyalás várhatóan jövő év április 4-én lesz.

A magyar állam és társai mint felperesek több mint hat évvel ezelőtt indítottak kártérítési pert a Deloitte könyvvizsgáló cég és két másik könyvvizsgáló ellen. Együttesen mintegy 170 milliárd forintot követeltek a Postabank egykori könyvvizsgálóitól, mert álláspontjuk szerint hozzájárultak ahhoz, hogy a pénzintézet működéséről, gazdasági teljesítményéről hamis kép alakuljon ki.

Az alperesek auditált postabanki mérlegei alapján került sor az 1997-es, illetve 1998-as tőkeemelésekre, majd a bank konszolidációjára, amelyek összességében mintegy 170 milliárd forintjába kerültek az államnak.

Az új eljárás azért indult, mert ez év március 2-án a Fővárosi Ítélőtábla a kártérítési perben az állam által követelt, mintegy 132 milliárd forintnyi konszolidációs kárt illetően megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét.

Egyúttal a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatával mindhárom alperes vonatkozásában új eljárásra utasította a Fővárosi Bíróságot, és jogerősen elutasította a több mint hat éves perben a részvénynévérték-csökkenéssel kapcsolatos negyvenmilliárd forintos állami kárigényt, mindhárom perben érintett könyvvizsgáló cég vonatkozásában.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.