2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rendkívül kedvező véleményt kaptunk Brüsszelből, az Európai Bizottság elismerte az ország hároméves teljesítményét - értékelte a nemzetgazdasági miniszter az Európai Bizottság kedden közzétett őszi gazdasági előrejelzését újságíróknak kedden Törökbálinton.

Varga Mihály kifejtette: Brüsszel azt jelezte vissza, hogy Magyarország államadóssága csökkenő mértékű lesz a következő években is, és "az államháztartási hiányt 3 százalék alatt tudjuk tartani". Az, hogy az EU szerint is 3 százalék alatt lesz a hiány 2014-ben és 2015-ben is azt mutatja: Brüsszel elismeri, hogy Magyarország képes a mostani gazdaságpolitikai intézkedéseivel 3 százalék környékén tartani a hiányt.

A miniszter kijelentette: "természetesen nem mondom azt, hogy könnyű lesz a következő év, de azt mindenképpen mondhatom, hogy most már nemcsak a magyar kormány, hanem Brüsszel is úgy látja: a 2014-es év jóval könnyebb lehet az idei esztendőnél".

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország talán több kritikát kapott az EU-tól, több vita volt azokról az intézkedésekről, amelyeket az elmúlt három évben hozott a kormány. Hozzátette: most azonban az Európai Unió azt mondta, akármilyen nézetkülönbség is volt, a magyar kormány képes volt arra, hogy a gazdaságot jó irányba vezesse.

A Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a bankbetétek megadóztatását célzó tervezetére vonatkozó kérdésre Varga Mihály úgy válaszolt: elképesztőnek tartja a javaslatot. Hozzáfűzte: a magyar kormány soha nem készült és most sem készül ilyen jellegű intézkedésre.

Az Európai Unióban egyszer már kiderült Ciprus esetében, hogy milyen pánikot tud okozni a bankpiacon egy ilyen intézkedés. Azt gondolom, hogy aki ezt az intézkedést javasolta az IMF számára, az nem mérte fel kellőképpen annak várható hatását - mondta Varga Mihály.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!