<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nincs szükség az idei költségvetés módosítására a jelenlegi magasabb árfolyamszint miatt - mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a keddi kamatdöntéssel kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden 15 bázisponttal 2,70 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot kedden. A kamatdöntéséről Varga Mihály korábban azt mondta, bízik abban, hogy a monetáris tanács értékeli a kialakult szituációt, és felelős döntést hoz.

Arra a kérdésre, hogy a monetáris tanács az általa elvártnak megfelelő döntést hozott-e, Varga Mihály kijelentette: a monetáris tanácsban felelős, felkészült szakemberek vannak, akik nyilván értékelték azt, hogy a magyar gazdaság milyen pályán van, figyelembe vették a gazdasági növekedés, az infláció, valamint a külkereskedelmi mérleg alakulását.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: figyelni kell arra, mi a magyar gazdaság, a magyar államháztartás érdeke. A 2014-es költségvetést a jelenleginél alacsonyabb árfolyamszinttel tervezték; a monetáris tanács nyilván ezt a szempontot is mérlegelte a döntésnél. El kell telnie néhány napnak, hogy kiderüljön, hogyan hatott a magyar gazdaságra az újabb kamatcsökkentés - fogalmazott.

Nem kell módosítani az idei költségvetést a jelenlegi magasabb árfolyamszint miatt - jelentette ki. Ennek oka egyrészt, hogy az árfolyamgyengülésnek túlnyomórészt külső oka van, másrészt pedig a költségvetésben jelentős, 220 milliárd forintos tartalékokat állítottak be. Varga Mihály elmondta: bízik abban, hogy az év átlagában a jelenleginél alacsonyabb árfolyamszint alakul majd ki, és a befektetők előbb-utóbb látni fogják, hogy a magyar gazdaság fundamentumai stabilak.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.