2014. július 19. 09:46

A Magyar Lízingszövetség szerint az előzetes becslések alapján 100 milliárd forintos nagyságrendű többletterhet jelenthet a lízingcégeknek, ezzel súlyos zavarokat okozhat a szektor működésében a devizaalapú szerződések rendezésére irányuló új szabályozás, noha az árfolyamrés a lízingtársaságoknál, pénzügyi vállalkozásoknál tényleges költségként merült fel, ahogy a kamatok módosításának terhei is.

A lízingszövetség MTI-hez pénteken eljuttatott álláspontja szerint a törvényalkotók nem fordítottak figyelmet a fogyasztóknak nyújtott jelzálog alapú, lakásfedezetű devizahitelezés és a személygépkocsi lízing-, illetve hitelkonstrukciók megkülönböztetésére

A szövetség ugyan egyetért azzal a kormányzati szándékkal, hogy egységes, az érintettek számára valódi megoldást jelentő, és a problémát a maga teljességében érintő szabályozási megoldás szülessen a deviza alapú lízing- és hitelügyletek vonatkozásában, a közleményben azonban Lévai Gábor, a szövetség főtitkára leszögezi, hogy a lízingcégek hitel- és lízingszerződései nem tisztességtelenek. A bankok által folyósított devizaalapú lakáshiteleket és a pénzügyi vállalkozások, lízingcégek által banki forrásból finanszírozott ügyleteket nem szerencsés egy kalap alá venni - teszi hozzá.

Kiemelte: a gépjárműlízinggel, vagy hitellel foglalkozó társaságoknak - a bankoktól hiteleket felvevő magánszemélyekhez hasonlóan - nem volt lehetőségük középárfolyamon devizához jutni, és a pénzintézeti refinanszírozás költsége is változhatott. Így adott esetben az árfolyamok különbözőségéből eredő árfolyamrés a lízingtársaságoknál, pénzügyi vállalkozásoknál tényleges költségként merült fel, ahogy a kamatok módosításának terhei is - emlékeztetett a főtitkár.

A mintegy 300 ezer deviza alapú lakossági szerződéssel rendelkező lízingcégeket képviselő Magyar Lízingszövetség fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy tagjai mindenkor az aktuális jogszabályoknak megfelelően, szigorú felügyeleti ellenőrzés és jóváhagyás mellett nyújtották szolgáltatásaikat.

Becsléseik szerint a törvény benyújtott szövege alapján a pénzügyi vállalkozásokat sújtó összeg jelentősen meghaladhatja ezen vállalkozások saját tőkéjét, ami számos esetben a tevékenység folytatását lehetetleníti el.

A főtitkár hangsúlyozta: a lízing, mint finanszírozási forma egyszerűségével és átláthatóságával a magyar gazdasági növekedés egyik motorjává válhat. Jelenleg a lízingügyletekkel foglakozó pénzügyi szervezetek adják például a magyarországi kis- és középvállalkozások számára kiemelkedően fontos eszközfinanszírozás közel ötödét.

A Magyar Lízingszövetség meggyőződése, hogy a gazdasági növekedés fenntarthatóságának alapja lehet a deviza alapú finanszírozás végleges, minden érintett fél számára megnyugtató lezárása, amelyhez szakmai támogatásukat és együttműködésüket ajánlja fel a szervezet a döntéshozók számára - tette hozzá Lévai Gábor.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.