3p

Magyarország gazdasága kikerült a közvetlen veszélyzónából, de további fegyelmezett gazdaságpolitika kell ahhoz, hogy az erdőből is kiérjen, mondta el a II. Bankárkonferencia keddi napján Székely P. István, az Európai Bizottság kutatási igazgatója. Optimista hangot ütött meg a régió gazdaságainak jövőjével kapcsolatban Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese, aki a bankszektoron belül Ukrajnában, Oroszországban, Szerbiában és Romániában látja a legnagyobb növekedési lehetőségeket. Mfor.hu tudósítás.

"Bár Magyarország gazdasága kikerült a közvetlen veszélyzónából, ahhoz, hogy az erdőből is kikerüljön, hosszú távú fegyelmezett gazdaságpolitika kell” - mondta el Székely P. István, az Európai bizottság DG ECFIN kutatási igazgatója kedden, a Figyelő Második Bankárkonferenciáján Budapesten. A szakember ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy míg 2008 őszén a piac Európa egyik legsebezhetőbb gazdasága közé sorolta a magyart, 2009 nyarától fokozatosan javult a helyzet.

Elszalasztott lehetőségek

Az elmúlt évtizedet értékelve elmondta: míg 2005-ig Magyarország a térség élbolyában volt az euróövezettel szemben felhalmozott növekedési előny tekintetében, addig mára az egyik legkisebb növekedési előnyt tudhatja magáénak a régióban. "Elszakadtunk a gyors felzárkózást mutató országoktól, nem tudtuk kihasználni a kedvező környezetet” - emelte ki.

A negatívumok között említette, hogy a magyar versenyképesség felértékelődése 2004-2005 körül megállt, és azóta egy helyben topog; a foglalkoztatottság továbbra is alacsony szinten van, az államadósság viszont jelentősen magasabb, mint a régió többi államában.

Utóbbi mutató - a Magyar Nemzeti Bank közlése szerint - a GDP 79,6 százalékára rúgott az idei első negyedév végén, míg más térségbeli államokban 30-40 százalék körül van.

Az EU-val kapcsolatban kifejtette, hogy előrejelzésük szerint 2011 végére két százalékkal növekedhet a közösség gazdasága - igaz, ez még mindig elmarad a válság előtti bővülési ütemtől.    
 
A Balkánon növekedne tovább az OTP

Optimistán ítélte meg a régió gazdaságainak kilátásait Bencsik László. Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese ezt egyrészt arra alapozta, hogy ezek a gazdaságok strukturális szempontból kevésbé sérülékenyek, mint a fejlett országokban.

Másrészt - tette hozzá - előnyös ezen államok földrajzi elhelyezkedése, így részben ennek köszönhetően mind a német, mind a kínai piacokon nagyon jó exportlehetőségek kínálkoznak. Példaként említette az ukrán acélipart, amelynek exportja a válságban villámgyorsan átállt a kínai piacra.

A bankszektor kilátásaival kapcsolatban kifejtette: piacaik közül a legnagyobb lehetőségeket Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Szerbiában látják, ahol 15-20 százalékos növekedést jósolnak. Pozitív példaként hozta fel Oroszországot, ahol "tavaly nyáron véget ért a válság", és azóta is dübörög az áruhitelezés.

Csökkenő marzsok

A banki jövedelmezőséget tekintve megjegyezte, hogy a jövőben a marzsok minden piacon csökkenni fognak, így a bankok még inkább előtérbe helyezik majd a kiadáscsökkentést. A legnagyobb kihívás azonban - fűzte hozzá - az uniós szabályozási környezet változása lesz.

W. B.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!