2010. május 18. 16:04

Magyarország gazdasága kikerült a közvetlen veszélyzónából, de további fegyelmezett gazdaságpolitika kell ahhoz, hogy az erdőből is kiérjen, mondta el a II. Bankárkonferencia keddi napján Székely P. István, az Európai Bizottság kutatási igazgatója. Optimista hangot ütött meg a régió gazdaságainak jövőjével kapcsolatban Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese, aki a bankszektoron belül Ukrajnában, Oroszországban, Szerbiában és Romániában látja a legnagyobb növekedési lehetőségeket. Mfor.hu tudósítás.

"Bár Magyarország gazdasága kikerült a közvetlen veszélyzónából, ahhoz, hogy az erdőből is kikerüljön, hosszú távú fegyelmezett gazdaságpolitika kell” - mondta el Székely P. István, az Európai bizottság DG ECFIN kutatási igazgatója kedden, a Figyelő Második Bankárkonferenciáján Budapesten. A szakember ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy míg 2008 őszén a piac Európa egyik legsebezhetőbb gazdasága közé sorolta a magyart, 2009 nyarától fokozatosan javult a helyzet.

Elszalasztott lehetőségek

Az elmúlt évtizedet értékelve elmondta: míg 2005-ig Magyarország a térség élbolyában volt az euróövezettel szemben felhalmozott növekedési előny tekintetében, addig mára az egyik legkisebb növekedési előnyt tudhatja magáénak a régióban. "Elszakadtunk a gyors felzárkózást mutató országoktól, nem tudtuk kihasználni a kedvező környezetet” - emelte ki.

A negatívumok között említette, hogy a magyar versenyképesség felértékelődése 2004-2005 körül megállt, és azóta egy helyben topog; a foglalkoztatottság továbbra is alacsony szinten van, az államadósság viszont jelentősen magasabb, mint a régió többi államában.

Utóbbi mutató - a Magyar Nemzeti Bank közlése szerint - a GDP 79,6 százalékára rúgott az idei első negyedév végén, míg más térségbeli államokban 30-40 százalék körül van.

Az EU-val kapcsolatban kifejtette, hogy előrejelzésük szerint 2011 végére két százalékkal növekedhet a közösség gazdasága - igaz, ez még mindig elmarad a válság előtti bővülési ütemtől.    
 
A Balkánon növekedne tovább az OTP

Optimistán ítélte meg a régió gazdaságainak kilátásait Bencsik László. Az OTP Bank vezérigazgató-helyettese ezt egyrészt arra alapozta, hogy ezek a gazdaságok strukturális szempontból kevésbé sérülékenyek, mint a fejlett országokban.

Másrészt - tette hozzá - előnyös ezen államok földrajzi elhelyezkedése, így részben ennek köszönhetően mind a német, mind a kínai piacokon nagyon jó exportlehetőségek kínálkoznak. Példaként említette az ukrán acélipart, amelynek exportja a válságban villámgyorsan átállt a kínai piacra.

A bankszektor kilátásaival kapcsolatban kifejtette: piacaik közül a legnagyobb lehetőségeket Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Szerbiában látják, ahol 15-20 százalékos növekedést jósolnak. Pozitív példaként hozta fel Oroszországot, ahol "tavaly nyáron véget ért a válság", és azóta is dübörög az áruhitelezés.

Csökkenő marzsok

A banki jövedelmezőséget tekintve megjegyezte, hogy a jövőben a marzsok minden piacon csökkenni fognak, így a bankok még inkább előtérbe helyezik majd a kiadáscsökkentést. A legnagyobb kihívás azonban - fűzte hozzá - az uniós szabályozási környezet változása lesz.

W. B.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.