4p

Hiánypótló és hasznos kiadványt jegyez, A hála nem pénz címmel, a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Részletekbe menően, bizonyos élethelyzeteket bemutatva taglalja, hogyan tudnánk kifejezni hálánkat az orvosunknak vagy az ápolónőknek, anélkül, hogy megsértenénk a törvényt.

Bár a szóban forgó jogszabály 2021. január elsején lépett hatályba, még most sem tudja mindenki, hogy a hálapénz adása és elfogadása is bűncselekménynek minősül.

A minimálbér 5 százaléka a mérvadó

De akkor hogyan fejezzük ki köszönetünket, ha annak mindenképp szükségét érezzük?

Ahogyan dr. Tomin Szilvia rendőr-vezérőrnagy fogalmaz az előszóban: „szeretnénk segíteni az eligazodást az új jogi helyzetben, másrészt bemutatni, hogy a hála és a kölcsönös tisztelet kifejezésének mennyi más módja van még a szégyellve átadott-átvett – és most már tiltott – borítékon kívül.”

Amikor az orvosunknak év végén vagy az elején próbálunk pénzt adni, illetve műtét után, ne felejtsük el, hogy az egészségügyi dolgozót a pénz átvétele miatt akár 3 évi szabadságvesztésre ítélhetik és elveszítheti az állását. 

Fontos, hogy jogtalan előnynek nemcsak a készpénz minősül: ide tartozik minden, a kezelésért cserébe elvégzett fizikai és szellemi munka, az orvos autójának ingyenes megjavításától, a kertjének gondozásán át a gyermeke korrepetálásáig.

Mi a megengedett értékhatár? Ajándéktárgyat lehet adni, ám legfeljebb a mindenkori minimálbér 5 százalékának megfelelő – 2022-ben 10 ezer forint – értékben, de csak a kezelés után, és egy alkalommal. 

Akkor se lehet drágább, ha magad hímezted

Hosszú ideig tartó, az egészségügyi intézményben folyamatos benntartózkodás mellett végzett kéthavonta egyszer adható maximum 10 ezer forint értékű ajándéktárgy.

Mi a helyzet a saját magunk által készített ajándékokkal? Az értékhatár számításánál mindig az adott vagy minőségi jellemzőiben hasonló tárgy kiskereskedelmi árát kell figyelembe venni, akkor is, ha a beteg azt saját maga hímezte vagy például faragta. Ilyen esetekben még a tárgy alapanyagának bekerülési költsége is számít.

Hogyan fejezzük ki köszönetünket, ha annak mindenképp szükségét érezzük? Fotó: Depositphotos
Hogyan fejezzük ki köszönetünket, ha annak mindenképp szükségét érezzük? Fotó: Depositphotos

És mi a helyzet, ha adományt akarunk adni, mondjuk egy egész kórházi osztálynak?

Az adományozás szabályairól mindig az adott intézmény illetékes osztályvezetője vagy az intézmény gazdasági igazgatósága ad tájékoztatást. Például, hogy milyen eszközt fogadhatnak el, illetve szükséges-e támogatói szerződést kötni, netán alapítványon keresztül kell intézni a folyamatot.

Tehetetlenségből, aggódásból

Ami ma is gyakran előfordul, jelen sorok szerzőjének tapasztalata szerint, hogy az állami egészségügyi intézményben dolgozó orvos finoman utal rá, van magánrendelője is… Nos, a törvény szerint a sürgős szükség esetét kivéve nem nyújthat az orvos ugyanannak a betegnek, ugyanazon betegség miatt egészségügyi szolgáltatást a magán rendelőjében, illetve az államiban is.

Előfordul, hogy amikor beteg a gyerekünk, tehetetlenek vagyunk, és úgy érezzük, mindent meg kell tenni a gyógyulásáért - meg a magunk megnyugtatásáért, - és elkezdjük osztogatni a pénzt az intenzíven. Ezt mindenki megérti, de ugyanúgy tiltják a jogszabályok. Mind e mögött az is meghúzódik, hogy az emberek úgy érzik, adnom kell, mert kilógok a sorból.

Persze arra is akad példa, hogy jogszabály ide vagy oda, az egészségügyi dolgozó gyakorol pszichés nyomást a hozzátartozóra, nem kimondva persze, hogy segítene a pénz az adott helyzetben. E témában is idéz a kiadvány néhány példát, valamint a www.korrupciómegelozes.kormany.hu weboldalon még több szituációban adnak segítséget.

Mára már kidolgoztak egy úgynevezett hála módszert is, amely összefoglalja a téma legfontosabb tudnivalóit.

Mit ér, ha mindenki ad?

Mindenki tisztában van vele, hogy nagyon nehéz pár hónap alatt megváltoztatni több évtizedes beidegződéseket. Az is érdekes, hogy akik hajlandók lennének komolyabb összeget is áldozni – zsebbe – rokonuk gyógyulásáért, azokban nem merül fel, hogy majd ennyiért magánrendelésre mehetnének. Ennek a gondolata, - hiába virágoznak a magánrendelők – sokaktól távol esik még.

Az érem másik oldala, hogy az ajándéknak nincs nagy jelentősége, ha mindenki ad – legfeljebb borkereskedést nyithat tavasszal a körzeti orvosunk... 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!