2018. november 14. 20:00

Uniós pénzből nem, jó eséllyel csak hazai forrásból újulhat meg évek múlva a Debrecen-Mátészalka vasútvonal.

A Mátészalkát Debrecennel összekötő vasútvonal problémáiról többször is beszámoltunk már, a történet legutolsó fejezete szerint a vonat annyira lassan halad a sínek állapota miatt, hogy helyenként csigajelmezbe öltözött gyermekek is tudják tartani vele a tempót. Ennek apropóján Ungár Péter, az LMP képviselője kérdezte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert többek között arról is, hogy

  • mikor tervezi felújítani a vasútvonalat,
  • miért nem fogadta el senki sem a Mátészalkaleaks aktivistáinak meghívását,
  • és arról, hogy a miniszter mit ajánlana a jogosítvánnyal nem rendelkező mátészalkai munkavállalónak, aki majd a debreceni BMW-gyárban szeretne dolgozni.

A miniszter nevében Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára válaszolt. Írásában kifejtette:

"A magyar kormány azon dolgozik, hogy a 2020 utáni uniós támogatásokra vonatkozó tárgyalások során Magyarország érdekei minél jobban érvényesüljenek. A Debrecen-Mátészalka vasútvonal nem része a transzeurópai-közlekedési hálózatnak, ezért elképzelhető, hogy annak felújítása csak hazai forrásból lesz finanszírozható, így a beruházás megvalósítására egy későbbi időpontban kerülhet sor".

Az államtitkár ugyanakkor megjegyezte: a kormány kiemelt célja a vidéki térségek, így a debreceni agglomeráció közlekedésének javítása is.

A Debrecen-Mátészalka vasútvonalon egyébként évente 825 ezer ember utazik, tehát nem lehet az mondani, hogy egy kisforgalmú vasúti szakaszról lenne szó.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.