TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Legyenek-e nyári táborok, teszi fel a kérdést Facebook-oldalán az államtitkár. A kormány eddigi lépései alapján azonban aligha kétséges, mi lesz a döntés.

A családi és ifjúságügyi államtitkár, Novák Katalin szavazást is indított a Facebook-oldalán. A kora délután záródó voksolás során arra válaszolhatnak az emberek, hogy idén nyáron legyenek nyári táborok? Novák Katalin azt írja, a legtöbb családban téma, hogy a gyerekek mehetnek-e majd nyári táborokba.

"A kormány megbízásából igyekszem ezt a kérdést a lehető legalaposabban körbejárni, és megfelelő javaslatot tenni."

- írja. A javaslat szerdán kerül a kormány elé, és villámgyorsan, még aznap döntés születik a kérdésről.

A szavazók egyöntetűen a táborok megtartása mellett vannak, természetesen megfelelő óvintézkedésekkel. Ha ezen túltekintünk, és megnézzük az Orbán-kormány működésének logikáját, illetve a járvány okozta gazdasági válságot kezelő lépéseit, aligha kérdéses, milyen döntést fog hozni a kabinet.

A rendre hangsúlyozott munka alapú társadalomképet a táborok megtartása segítheti több okból is. Egyrészt a leállások miatt nagyon sok embert küldtek szabadságra a cégek, arról nem beszélve, hogy az iskolák fizikai bezárása is sok energiát követelt a szülőktől. Emiatt nagyon sok embernek fogyott el, vagy csökkent erősen a még kivehető szabadnap-kerete. A mostani helyzetben nem lenne túl bölcs dolog a nagyszülőkre rászabadítani a gyerekeket, hiszen az könnyen a járvány második körét hozhatná el.

Annak érdekében, hogy ne növeljék az egészségügyi kockázatokat a veszélyeztetettek körében, és az újra induló gazdaságban munkaerőhiány se alakuljon ki, a gyerekekről gondoskodni kell valakinek, erre pedig a nyári táborok tökéletes megoldást nyújthatnak. Plusz a gyerekekre felügyelők számára is munkalehetőség nyílna, így egy csapásra több legyet is üthetne a kormány a táborok engedélyezésével.

De miből?

Nagy kérdés persze, hogy a családok képesek lesznek-e finanszírozni a gyerekek táboroztatását. Az elmúlt években ugyanis borsos árakat láthattunk a táboroknál. Tavaly egy ottalvós 5 napos program átlagára már 50 ezer forint felett volt, míg a napközis táborok esetében 30 ezer forintos átlagos költséggel számolhatnak a szülők.

A szórás persze óriási volt, mind a tematikát, mind a földrajzi régiót tekintve. Budapesten és a nagyvárosokban, illetve a Balaton partján rendezett események jellemzően drágábbak, míg a kistelepüléseken tartott táborok olcsóbbak voltak. A mostani helyzetben, amikor nagyon sokan vesztették el a munkájukat, - Orbán Viktor pénteki nyilatkozata szerint 163 ezren -, vagy kénytelenek voltak fizetéscsökkentést elfogadni, biztos, hogy nehezebb lesz a gyerekek táboroztatását fizetni.

A mérleg másik serpenyőjében ugyanakkor ott lehet az, hogy sok család mondott le a közös nyaralásról, így elképzelhető, hogy ők legalább a gyereküknek próbálnak valami nyári élményt biztosítani. Arról nem is beszélve, hogy a „karantén fáradság” miatt nagyon sok szülő szeretne „levegőt venni” és töltene el szívesen egy pár gyerekmentes napot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.