5p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába indult Kínából a koronavírus, az a nyugati világban sokkal komolyabb károkat okozott mind az emberéleteket, mind a gazdasági nehézségeket illetően. A mostani felfordulást állítólag Kína szeretné kihasználni, és tömegesen vásárolnának fel európai techcégeket. Ezt látva Brüsszel határozott álláspontra helyezkedett.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai tragikusak, az Európa-szerte bevezetett korlátozások óriási gazdasági károkat okoztak. Az IMF napokban publikált előrejelzése szerint az eurozóna gazdaságát sújtja leginkább, itt lehet ugyanis a legnagyobb a gazdasági visszaesés. A nehézségeket a tőzsdén forgó részvények árfolyamai is jelzik, mind a telekommunikációs szektor, mind a nagy európai chipgyártók kurzusa jelentősen visszaesett. Ez pedig potenciális felvásárlási célponttá teszi őket, már csak azért is, mert a szakértők úgy látják, az európai techcégek sérülékenyebbek, mint akár az amerikai, akár a kínai versenytársaik. Ennek hátterében pedig többek között az áll, hogy a gyenge növekedési kilátások mellett az innovációs képességeikben is elmaradnak a konkurensektől.

Magyarország megvédené az itteni cégeket

A vállalatfelvásárlások számos kérdést vetnek fel a szakértők szerint, hiszen, ha ezek külső (jelesül kínai) kézbe kerülnek, az csökkentheti Európa gazdasági potenciálját, növelheti a biztonsági kockázatokat, és negatívan érintheti az innovációs képességeket is. Nem véletlenül tette tehát reflektorfénybe Brüsszel a témát, és hívta fel a tagországok figyelmét a veszélyekre. Igaz, az ilyen ügyletekkel kapcsolatos kockázatokkal vélhetőleg a nemzeti kormányok is tisztában lehetnek. Ezt jelzi, hogy a közép-európai régióban számos ország jelezte, hogy a gazdaságvédelmi csomagjának részeként az esetleges ellenséges felvásárlásoktól meg fogják védeni a hazai vállalatokat.

Magyarország is ezt az utat járja, a múlt héten Palkovics László által bejelentett gazdaságvédelmi terv részeként vállalati likviditást segítő hitelgarancia- és tőkeprogramokat hirdetett. A tőkeprogramok segítségével szeretnék megvédeni a hazai tulajdont, a „nemzet motorját jelentő vállalkozásokat”, nem csak a koronavírus-okozta válságtól, hanem az ellenséges felvásárlásoktól is.

Akvizíciókkal készülnek a normál üzletmenet helyreállítására a cégek

A vállalatok többsége arra számít, hogy az egészségügyi vészhelyzet-okozta válságból jövőre indul meg a gazdasági fellendülés – derül ki az EY legfrissebb, 2900 felsővezető megkérdezésével készült globális kutatásából. Mivel középtávon élénkülést feltételez a legtöbb döntéshozó, 56 százalékuk továbbra is aktívan tervezi a fúziókat és felvásárlásokat (56%) a következő 12 hónapban is. Egy akvizíció során a vezetők 38 százaléka számára a megcélzott vállalat üzleti rugalmassága lesz döntő szempont.

Sok cégre szemet vethettek a kínaiak

Visszatérve az európai technológiai vállalatokra, a CNBC cikke szerint számos olyan vállalat van, amely potenciális célpontja lehet a kínai befektetőknek. Ezek közül kiemelkedik a Nokia és az Ericsson, amelyek tavaly ősz óta egyébként is sokszor szerepeltek a híradásokban, mint a Huawei legfontosabb konkurensei, a kínai óriáscég mellett ugyanis a két észak-európai vállalat számít komoly szereplőnek az 5G hálózati eszközök piacán. Érdemes azt is hozzátenni, hogy korábban még az is felmerült, hogy az Egyesült Államok szerzi meg ezeket a vállalatokat, így feltételezhető, hogy egy esetleges kínai akvizíció esetén komoly verseny indulna a részvényeikért. A telekommunikációs eszközök gyártói mellett Infineon és az STMicro is nagy valószínűséggel a lehetséges felvásárlások célpontok között vannak.

A chipgyártó Infineon a lehetésges felvásárlási célpontok között van (Fotó: Infineon)
A chipgyártó Infineon a lehetésges felvásárlási célpontok között van (Fotó: Infineon)

Az utóbbi években egyébként számos olyan tranzakciót láthattunk, amikor kínaiak építkezés helyett inkább megvették az európai társaságokat. Ilyenek voltak többek között, amikor 2016-ban a kínai techóriás Tencent többségi tulajdonrészt szerzett a finn mobiljátékgyártó vállalat a Supercell és Midea cégekben, de az Alibaba is kötött komolyabb üzletet, amikor a brit pénzváltó WorldFirst céget szerezte meg. Míg korábban Európában viszonylag egyszerű dolguk volt az ázsiai vállalatoknak, addig az USA-ban már volt arra is példa, hogy falba ütköztek. A számítógépes csipek és nyomtatott áramkörök teszteléséhez berendezéseket gyártó amerikai Xcerra esetében ugyanis az amerikai cég és a hatóságok is ellenezték a felvásárlást, így az végül kútba esett.

Az EU, amely korábban megengedő volt a kínai cégekkel szemben, most sokkal határozottabbnak és elutasítóbbnak tűnik. Margrethe Vestager, az EU versenybiztosa például aki tavaly a már emlegetett Nokia és Ericsson esetleges amerikai felvásárlása kapcsán azt mondta, hogy ennek nem látná akadályát, most egyértelműen azon az állásponton van, hogy nem szabad engedni az ellenséges felvásárlásoknak. Mint a biztos jelezte, Brüsszel nem fogja támogatni az ilyen tranzakciókat. Sőt, Margrethe Vestager azt mondta, hogy az unió országainak fontolóra kéne vennie, hogy beszálljanak ezekbe a cégekbe, hogy így elkerüljék a kínai felvásárlásokat. A biztos azt is hozzátette, hogy ebben az esetben az állami tulajdonszerzést egyébként nem igazán támogató álláspontot félretéve egyértelműen a vállalati értékek védelmét képviseli majd az unió, és zöld utat ad az ilyen reprivatizációs tranzakcióknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!