4p

A világ évek óta újabb és újabb kihívásokkal szembesül, ezek pedig egyre nehezebb helyzetbe sodorják az emberiség jelentős részét, hiszen a válságok, vagy akár a megugró infláció jelentős terhet jelent. Mindeközben azonban a szupergazdagok csak gazdagodnak: de hogyan csökkenthető ez az egyenlőtlenség?

Joseph Stiglitz, aki 2001-ben elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat, nem mellesleg pedig számos, a globalizációval és az egyenlőtlenséggel kapcsolatos elképzelés úttörője volt, egy konkrét javaslattal állt elő az egyenlőtlenségek csökkentésére: brutálisan megadóztatná a leggazdagabb réteget. A neves közgazdász úgy fogalmazott, hogy

egy rendkívüli, a leggazdagabbakat érintő, világszintű, 70 százalékos jövedelemadó bevezetésének egyértelműen lenne értelme.

A korábban a Világbank vezető közgazdászaként is dolgozó Stiglitz az Oxfam Equals podcastjában úgy fogalmazott, bár elképzelhető, hogy a csúcson lévők kevesebbet dolgoznának, ha hirtelen megadóztatnák őket, a világ nyerne azzal, hogy sokkal inkább az egyenlőségre törekvő, összetartóbb társadalmak jönnének létre.

A The Guardian cikkében emlékeztet, hogy például az Egyesült Királyságban a jövedelemadó felső kulcsa 45 százalék a 150 ezer font feletti éves jövedelemre, míg az Egyesült Államokban a legmagasabb adókulcs 37 százalék az 539 901 dollár feletti jövedelmekre. Ehhez képest Magyarszágon némileg más a helyzet, hiszen a hazai szja-teher egységesen 15 százalék, azaz Stiglitz javaslata azt jelentené, hogy a hazai szupergazdagok adóterhei hirtelen négyszereződnének.

Az örökölt vagyont is megadóztatná

A podcastban a közgazdász úgy fogalmazott, hogy az egyértelmű, hogy a jövedelmekre vonatkozó legfelső adókulcs emelése hozzájárulna az egyenlőbb társadalom kialakulásához, de a világ leggazdagabbjai által több generáció alatt felhalmozott vagyonra kivetett vagyonadó bevezetése még nagyobb hatást gyakorolna.

Magasabb vagyonadót kellene bevezetni, mert a felhalmozott gazdagság nagy része örökölt

- mondta, példaként a Walmart amerikai kereskedelmi lánc alapítóinak örököseit említve. Stiglitz hozzátette,

az egyik barátom úgy írja le a vagyon öröklését, mintha valaki megnyerte volna a spermalottót, azzal, hogy jó helyre született. Azt hiszem, fel kell ismernünk, hogy a milliárdosok többsége a vagyonának nagy részét a szerencsének köszönheti.

Fizessenek a gazdagok - szól az üzenet. Fotó: Depositphotos
Fizessenek a gazdagok - szól az üzenet. Fotó: Depositphotos

Elhatalmasodtak az egyenlőtlenségek

Joseph Stiglitz szerint a Covid-járvány elképesztő mértékben súlyosbította az egyenlőtlenségeket. Kijelentette, megdöbbentőnek találja azt, hogy egy olyan időszakban, amikor sok embernek rendkívül nehézzé vált az élete, elvesztette a munkáját, majd pedig az inflációval és az olajárak emelkedésével szembesült, hány vállalat és személy gazdagodott meg brutálisan.

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, az Oxfam jelentése szerint az elmúlt két évben az emberek leggazdagabb 1 százaléka halmozta fel a világszerte létrehozott új vagyon közel kétharmadát. A jelentés szerint 2020 óta összesen 42 ezer milliárd dollárnyi új vagyon keletkezett, amelyből 26 ezer milliárd dollárt, azaz a 63 százalékát az ultragazdagok felső 1 százaléka gyűjtött össze. A világ népességének fennmaradó 99 százaléka mindössze 16 billió dollárnyi új vagyont gyűjtött össze – állítja a globális szegénységi jótékonysági szervezet. Mindez azt is jelenti, hogy míg a világ népességének a 90 százaléka 1 dollárt keresett, addig ugyanezen idő alatt egy milliárdos 1,7 millió dollárral lett vagyonosabb.

A szupergazdagok is megadóztatnák saját magukat?

Az Oxfam jelentésének fényében a szupergazdag elit több mint 200 tagja felszólította a kormányokat világszerte, hogy „adóztassanak meg minket, az ultragazdagokat, most” az egyenlőtlenségi válság kezelése érdekében. A 205 milliomosból és milliárdosból álló csoport, amelynek tagja például a Disney-örökös Abigail Disney és a Marvel Hulkját játszó Mark Ruffalo is, azt kérte a világ vezetőitől, hogy sürgősen vezessenek be szigorúbb vagyonadót a szélsőséges egyenlőtlenség leküzdése érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!