TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
MTI

A járvány elleni küzdelem összehangolása állt a pénteken véget ért kétnapos EU-csúcs középpontjában. A legtöbb vezető azonnali összefogást sürgetett a tesztelésekben.

A váratlan és komoly hatásokkal járó koronavírus-járvány leküzdéséhez a lehető legmagasabb szintű együttműködésre van szükség az Európai Unió tagországai között - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozását követően pénteken.

Kiemelte, a következő hónap járványügyi eredményei, illetve az arra adott összehangolt válaszok jelentős hatással lesznek a hosszú távú következményekre. Azt közölte, hogy a tagországok az afrikai országok egészségügyi rendszereinek támogatása mellett érveltek a koronavírus-járvány elleni küzdelemmel összefüggésben.

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletén kijelentette, a koronavírus-járvány minden uniós tagállamot érintő rohamos terjedése miatt gyors előrelépésre van szükség a nyár elején elfogadott, a járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügy alap végrehajtásában.

Minden uniós vezető támogatta azt az elképzelést, hogy a tesztelési stratégiák összehangolására, a vizsgálati módszerek közös értékelésére, a tesztek kölcsönös elismerésére, és az EU-ba történő elengedhetetlen beutazás ideiglenes korlátozására, illetve az uniós határokon belüli mozgás nyomon követésére van szükség.

A tagországi vezetők zárónyilatkozatukban elítélték Ankara újabb "egyoldalú és provokatív" fellépéseit a Földközi-tenger keleti medencéjében és a török vezetést intézkedései visszavonására, a feszültség enyhítésére szólították fel. Fehéroroszországgal kapcsolatban, a vezetők szolidaritásukat fejezeték ki Litvániával és Lengyelországgal, valamint továbbra is elítélték a tüntetők ellen alkalmazott hatósági erőszakot. A csúcstalálkozó résztvevői felszólították Oroszországot, hogy folytassa tárgyalásait Ausztráliával és H

Beszélt arról is, hogy noha elkötelezték magukat, hogy meghaladják üvegházhatású gázok esetében kitűzött, az 1990-es referenciaértékhez viszonyított 40 százalékos kibocsátás-csökkentési célt. Azonban továbbra is megosztottak abban, hogy miként és hány százalékkal csökkentsék az kibocsátását a 2030-as határidőig. A tagállamok a kérdésre következő, decemberben esedékes csúcsértekezletükön térnek vissza. 
   
Merkel szerint az Európai Parlamenttel (EP) folytatott költségvetési tárgyalások "összetettek", de "van mozgástér az EP kívánságainak figyelembevételéhez" anélkül, hogy a tagországi vezetők júliusi megállapodását elvetnék. Szavai szerint nincs lehetőség egyhangú döntést hozni a helyreállítási alapról, ha nem tudható, miként alakulnak az uniós hétéves költségvetésének számai. Az elfogadásban még a jogállamiság feltételek intézkedéscsomagja is szerepet játszik - tette hozzá.

Az EU védi a halászati jogait 

Emmanuel Macron francia elnök a találkozót követően kijelentette, a Londonnal folytatott kereskedelmi kapcsolatok kialakításáról folytatott tárgyalásokon a halászati jogok kérdése nem áldozható fel, a francia halászok ugyanis tudják, hogy helyzetük nem lesz ugyanolyan a január elsejével kezdődő határidő után.

Kiemelte, az Európai Unió vezetői között teljes az egyetértés a jövőbeli kapcsolatokról kezdődött tárgyalások részleteit illetően. Arra kérték Michel Barnier uniós főtárgyalót, hogy továbbra is az uniós érdekeket szem előtt tartva folytassa a tárgyalásokat Nagy-Britanniával a rendelkezésre álló határidőig. Aláhúzta, az uniónak ki kell állnia néhány sarkalatos terület mellett, ilyen az egységes piac védelme vagy a halászati kérdések.

"Nem áldozhatjuk fel a halászainkat. Készen állunk a megállapodásra, de nem bármilyen áron. Az Európai Uniónak nem feladata Boris Johnson brit kormányfőt boldoggá tenni" - fogalmazott.

Macron az unió hosszú távú költségvetést illetően azt mondta, tiszteli az Európai Parlamentet, azonban "nyomós indokok" vannak a kompromisszumra. Szavai szerint az uniós vezetők "történelmi megállapodása" a költségvetésről és a helyreállítási alapról mindig javítható, de ha annak javítása törékenyebbé teszi a feltételeket, akkor "az irány nem jó, sokat kockáztatunk". A költségvetés elfogadása szükséges. Egyes tagországoknak nagy szükségük van a helyreállítási alap finanszírozására - tette hozzá a francia elnök.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint ugyanakkor ideje felkészülni arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások. Johnson a Downing Streeten pénteken felolvasott nyilatkozatában nem zárta ki a tárgyalások folytatásának lehetőségét. Hivatalának szóvivője azonban nem sokkal később közölte: az EU gyakorlatilag véget vetett a kereskedelmi tárgyalásoknak azzal, hogy kizárólag Londontól vár további lépéseket, és nincs értelme a jövő hétre tervezett folytatásnak, ha az unió nem változtat ezen az álláspontján.

A konzervatív párti brit kormányfő kijelentette: London ugyanolyan, barátságra és szabadkereskedelemre épülő kapcsolatrendszert szeretne, amilyet az EU például Kanadával is kidolgozott. Johnson közölte: az előző nap kezdődött brüsszeli EU-csúcsértekezlet fejleményeit megítélve azonban arra a következtetésre jutott, hogy ez az Egyesült Királyság uniós partnerei számára nem működőképes megoldás.

Az unió Johnson szerint továbbra is olyan módon akarja ellenőrzése alatt tartani a brit törvényalkotási szabadságot és a brit halászati szabályozást, amely teljesen elfogadhatatlan egy független ország számára.
A miniszterelnök kijelentette: mivel már csak tíz hét van hátra a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta érvényben lévő átmeneti időszakból, és az EU "az elmúlt néhány hónapban nem volt hajlandó komolyan tárgyalni", ezért eljött az ideje a felkészülésnek egy olyan típusú kapcsolatrendszerre, amely inkább Ausztrália és az unió közötti viszonyra hasonlít.

Ausztrália és az EU két éve tárgyal egy szabadkereskedelmi megállapodásról, ám jelenleg nincs külön kétoldalú kereskedelmi egyezményük. A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett "ausztráliai típusú" kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.