3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A ciszterci rend pénzügyeinek átvilágítását sürgeti a Szentszék, több gyanús ügy is van a szerzetesrend környékén.

A Válasz Online terjedelmes cikkben igyekszik választ adni arra a kérdésre, hogy miért avatkozott be a Vatikán a magyar ciszterci rend ügyeibe. Az írás szerint a Szentszék egyenesen felső, "minisztériumi" szinten lépett közbe, a ciszterci intézményekben dolgozó világi alkalmazottak panaszai alapján.

"Hazai és római forrásból egyaránt megerősítették lapunknak, hogy a Vatikán alapvetően a zirci pénzügyek visszásságaira kíváncsi, ezért függesztették fel azonnali hatállyal Bérczi L. Bernát apát mellett Grónai G. Damján gazdasági vezetőt, a Ciszterci Vagyonkezelő Kft. első emberét is (aki egyébként nem pap, „csak” szerzetes). A Vatikán konkrétan azt várja, hogy nemzetközileg jegyzett könyvvizsgáló cég világítsa át az apátság pénzügyeit. A helyzet komolyságára utal, hogy Bérczit az egyház a zirci plébánosi teendők alól is mentesítette – a templomban szolgáló többi ciszterci papot pedig máshova helyezik –, s egyben „száműzték” őt a magyar alapítású dallasi apátságba (amely szintén a zirci kongregációhoz tartozik)"

- írja a lap.

A visszás ügyek három fő csoportra oszthatók a Válasz Online szerint. Az első ezek közül, hogy a rend a ciszterci oktatási intézményeknek szánt állami forrásokat nem minden esetben fizette ki azoknak az intézményeknek, amelyeknek ezek jártak volna, hanem "átcsoportosította" ezeket más intézményeknek, illetve a rend működését finanszírozta belőlük.

Az így "lenyelt" pénzek egy része a rend tulajdonában álló Zirci Apátsági Manufaktúra sörfőzdéhez vándorolt, amely 2015-ös indulása óta mintegy félmilliárd forint veszteséget hozott össze, és ezt más forrásokból fedezte a rend vezetősége.

Rétvári Bence neve is felmerül a ciszterciek zavaros ügyei kapcsán. Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Rétvári Bence neve is felmerül a ciszterciek zavaros ügyei kapcsán. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A harmadik ügyben Rétvári Bence a Belügyminisztérium államtitkárának neve is felmerül. A bonyolult ingatlanügyekben feltűnik a Familare Társadalomszervező Központ neve, amelyről a Válasz szerzői így írnak:

"az állam és az egyház összefonódásának egyik legfőbb bizonyítéka – hiszen a társadalomszervező központ szerves része a Rétvári Bence környezetéhez sorolt alapítványi hálózatnak.
Bár a székhelye a zirci apátság, központi irodája mégis ugyanabban az újbudai, Bartók Béla úti lakásban van, mint a politikai kereszténység orgánumát (Vasárnap.hu) kiadó Kovács K. Zoltán Alapítványé, a Drabos Erik által alapított Családháló Alapítványé, az ő kurátorságával működő Magyar Vezetőképző Alapítványé, valamint a személyileg ugyancsak a KDNP-hez kötődő Szabadságvédő Alapítványé. Sőt: korábban aktív helyi kereszténydemokrata politikusok is kaptak fizetést a társadalomszervező központtól."

A Familare még 2012-ben kapott meg az államtól ingen egy siofóki telket, ahol aztán apartmanház-kivetelezésre írtak ki tendert, amelyet egy olyan cég nyert meg, amely Rétvári Bence egyéni választókerületének egyik ismert KDNP-s figurája alapított, jelenleg annak testvére vezet.

Egy másik hasonló ügyben egy budapesti kutatóintézeti központ tulajdonjoga vándorolt 1,8 milliárd forintnyi, a felújításra szánt közpénzzel együtt a Familiaréhoz, majd a kivitelezés jogát a Mészáros Lőrinchez köthető Fejér-B.Á.L. Zrt.  nyerte el, hogy aztán a ciszterci rend végül szép csendben ki is hátráljon a projektből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!