<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az árnyékkormány újabb ülése után Árnyékkormányinfót tartottak, ahol ismertették döntéseiket.

Az Árnyékkormány szerint az újabb kormányzati megszorításhoz semmi köze nincs sem a háborúnak, sem a szankcióknak, ez a megszorítás Orbán Viktor műve, és az általa okozott helyzetre adott újabb rossz válasz. Úgy vélik, ennek súlyos következményei lesznek az egész országra, az emberekre és a családokra, ezzel a megszorítással újabb inflációs lökést fog kapni a gazdaság és csak még tovább fog mélyülni a megélhetési válság - derül ki a közleményükből.

Az Árnyékkormány illetékes miniszterei ezért a következő intézkedési tervet állították össze a benzinársapka-kivezetés hatásainak mérséklésére, melyet a DK frakciója országgyűlési határozat formájában a Parlamentnek is be fog nyújtani:

  1. A benzin és a gázolaj áfá-ját átmenetileg, a jelenlegi piaci helyzet fennmaradásig 5 százalékban kell meghatározni.
  2. Csökkentenék az üzemanyagokon lévő jövedéki adót is, a benzin esetében literenként 70 forintra, a gázolaj esetében literenként 20 forintra.
  3. Ha a benzin jövedéki adója 70, a gázolaj jövedéki adóját pedig 20 forintra csökkenne az áfa 5 százalékra csökkentése mellett, akkor a benzin és a gázolaj ára is 500 forint alá csökkenne.
  4. A javasolt intézkedésekre a pluszadóbevételről való lemondással (kb. 475 milliárd forint) és a Mol-nál keletkező extraprofit elvonásával lehet költségvetési fedezetet teremteni.

A felsoroltakat a DK frakciója országgyűlési határozat formájában fogja benyújtani a Parlamentnek.