2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az idén is november 1-jétől hatályos nyugati szomszédunkban az úgynevezett helyzettől függő gumiabroncs-kötelezettség, ami azt jelenti, hogy a téli gumi hiányát egy balesetkor akár 5 ezer eurós bírsággal is büntethetik az osztrák hatóságok. 

Ausztria még 2008. január elsején vezette be a téli időszakban kötelező gumihasználatot. Ennek értelmében november 1. és április 15. között télies útviszonyok (hó, havas eső vagy jegesedés) között mind a négy keréken kötelező a téli gumi használata a személyautók és a 3,5 tonna alatti gépjárművek részére. 

Bár az M+S jelzés (Mud + Snow = sár és hó) nem mindig azt jelzi, hogy az abroncs téli gumi, a törvény szerint a hatóság ezt a jelzést figyeli az ellenőrzésnél. Valamint a mintázat mélységét, amelynek a törvény szerint Ausztriában legalább 4 milliméteresnek, diagonális abroncsnál (és a 3,5 tonna feletti össztömegű teherautók esetében) pedig minimum 5 milliméteresnek kell lennie. 

Ausztriában komolyan veszik. Fotó: Depositphotos
Ausztriában komolyan veszik. Fotó: Depositphotos

Érdemes tudni azonban, hogy a megfelelő minősítéssel ellátott négyévszakos gumiabroncsok a téli gumikhoz hasonlóan elfogadottak, miközben a téli gumi kiváltható hólánccal is, ha azt az egyik tengelyre felszereljük. Hólánc azonban csak teljesen hóval borított útszakaszokon használható – ennek kötelező felhelyezésére egyes útszakaszokon külön tábla hívja fel a figyelmet –, hiszen csak ilyenkor nem rongálja a hólánc az útburkolatot.

Azért is érdemes téli gumival belépni Ausztriába, mert országúti ellenőrzésnél a nem megfelelő abroncs használatát 50 eurós bírsággal büntetik, baleset esetén pedig akár 5 ezer euróra. Ráadásul még ott vannak a jogi következmények, miközben azzal is érdemes tisztában lenni, hogy ilyen esetekben a biztosítók nem szoktak fizetni. 

   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!