2p

Mozgalmas este és reggel volt az orosz–ukrán háborúban: ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amerikai fegyvertámogatást kaphat Ukrajna, és lerabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, Ukrajnának „joga van visszafoglalni” az oroszok által megszállt és annektált területeket. Közölte azt is, hogy nem szabad engedni a „nukleáris zsarolásnak”, és hogy egyértelműen közölni kell Oroszországgal, egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni.

Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok és Albánia által beterjesztett határozatát, amely elítélte a megszállt ukrán területek orosz annexióját. Oroszország stratégiai partnere, Kína tartózkodott a szavazáson, ahogy India is, amely régóta védelmi megállapodása van Oroszországgal annak ellenére, hogy enyhülnek a viszonyok közte és az Egyesült Államok között.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója közölte, az Egyesült Államok a jövő héten bejelenti, hogy „azonnali” fegyvertámogatást nyújt Ukrajnának.

Az orosz erők bombázták Nikopolt, drónokkal és rakétákkal támadták Mikolajivot, ahol lakóházakat is találat ért, illetve két Iszkander típusú rakétát lőttek ki az odesszai régióra, melynek következtében ipari létesítmények, az energiahálózat és lakóházak is megsérültek.

Az ukrán Enerhoatom jelentése szerint péntek este orosz csapatok elrabolták Ihor Murasovot, a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját. Mint írják, a megszállók az erőműtől Enerhodar városához vezető úton megállították a nukleáris létesítmény vezetőjének az autóját, erőszakkal visszatartották, majd ismeretlen helyre vitték.

(The Guardian, Hromadske, AFP)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!