<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A mai nappal közelebb került Ukrajna az Európai Unióhoz, beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök, továbbra is több százan vannak a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben, a brit fegyveres erők vezetője szerint Oroszország már stratégiailag elvesztette a háborút. A háború 114. napjának összefoglalója. 

 • Az Európai Bizottság tagjelölti státust ajánlott Ukrajnának, ezzel bizalmat szavazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányának. Az EU végrehajtó testülete Moldovának is a tagjelölti státuszt javasolt. Részletek laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán, itt >>>>
 • Vlagyimir Putyin "vakmerőnek és őrültnek" nevezte az Oroszország elleni nyugati szankciókat, és azzal vádolta a nyugati országokat, hogy megpróbálják elszigetelni vagy eltörölni a "rossz" államokat. A szentpétervári gazdasági fórumon tartott beszédében Putyin azt állította, hogy Oroszország nehezen, de kényszerűen döntött az ukrajnai "különleges katonai művelet" megkezdéséről, és kijelentette, hogy a művelet minden feladatát teljesíteni fogja. Bővebben >>>>
 • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BBC-nek adott interjújában azt mondta, hogy Oroszország "nem szégyelli megmutatni, kik ők". "Nem lerohantuk Ukrajnát, hanem különleges katonai műveletet hirdettünk, mert egyáltalán nem volt más lehetőségünk arra, hogy megmagyarázzuk a nyugatnak, hogy bűncselekmény Ukrajna belerángatása a NATO-ba" - mondta.

Romos háza a Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után 2022. június 16-án. Fotó: MTI/AP/Efrem LukackijRomos háza a Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után 2022. június 16-án. Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

 • Boris Johnson brit miniszterelnök meglepetésre Kijevbe látogatott, hogy találkozzon az ukrán elnökkel. Johnson nagyszabású katonai kiképzési programot ajánlott fel az ukrán hadseregnek. A brit miniszterelnöknek ez a második ukrajnai útja a háború kezdete óta.
 • Szerhij Haidai luhanszki kormányzó szerint az állandó harcok és lövések miatt "lehetetlen és fizikailag veszélyes" a civileknek, hogy elhagyják az Azot vegyi üzemet Szejevrodonyeckben. Az óvóhelyen 568 ember tartózkodik, köztük 38 gyermek - mondta Haidai, hozzátéve: "Az üzem elhagyása csak teljes tűzszünet esetén lehetséges". Egy oroszbarát szeparatista vezető azt állította, hogy az oroszok által támogatott erők újra megnyitják a humanitárius folyosót a civileknek, hogy elhagyhassák az üzemet - jelentette az Interfax hírügynökség. Közben a luhanszki milícia szerint elkezdték megadni magukat a Szeverodonyeckben körülzárt ukrán katonák.
 • Legalább két ember meghalt és húszan megsebesültek a dél-ukrajnai Mikolajivot ért orosz rakétatámadásban - közölte Vitalij Kim kormányzó. A támadásban négy lakóépület és egy közintézmény is megrongálódott.
 • A brit fegyveres erők vezetője szerint Oroszország már stratégiailag elvesztette az ukrajnai háborút. Tony Radakin admirális szerint Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett, elfogytak a csapataik és a fejlett rakétáik. "Oroszország soha nem fogja átvenni az irányítást Ukrajna felett" - mondta Tony Radakin.
 • Egy orosz hadihajó megsértette a dán felségvizeket a balti-tengeri Bornholm szigetétől északra. Dánia elfogadhatatlan provokációnak nevezte a ma reggeli akciót és bekérették az orosz nagykövetet. Részletek >>>
 • A háború miatt az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nem újítja meg együttműködését Oroszországgal és Fehéroroszországgal az együttműködési szerződések 2024-es lejárta után - közölte a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, a Nagy Hadronütköztetőt működtető, genfi székhelyű intézmény.
 • Zelenszkij bejelentette: Ukrajna július 1-től vízumkötelezettséget vezet be az orosz állampolgároknak.
 • Az ukrán haditengerészet pénteken arról számolt be, hogy eltalálták a Fekete-tengeren az orosz flotta egyik vontatóhajóját, miközben az fegyvereket, lőszereket és legénységet szállított a Románia közelében fekvő, megszállt Kígyó-szigetre. A közleményben hozzátették, hogy a hajó fedélzetén TOR légvédelmi rakétarendszer is volt.
 • Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint eddig az ukrán hadsereg 13 orosz hadihajót, 215 repülőgépet, 180 helikoptert, 1456 harckocsit és csaknem 3600 páncélozott járművet semmisített meg, és Ukrajnában már több mint 33 ezer orosz katona vesztette életét.

(Guardian, MTI)


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.