2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gyár egyik, kínai hátterű kivitelezője nem hajlandó fizetni, per lesz az ügyből.

Az Átlátszó írta meg, hogy több tízmillió forintos nézetkülönbség alakult ki a debreceni BMW-gyár egyik kivitelezője, a kínai hátterű AE Industry Hungary Kft., valamint a hődmezővásárhelyi Metripack Kft. között.

"Debrecenben dolgoztunk a BMW-nek, akinek a kivitelezője egy kínai és egy török cég. Mi a kínaiaknak dolgoztunk, az AE Industry Hungary Kft.-nek. Három állványt készítettünk, 40 tonna vasból 2023 nyarán. Körülbelül három hónapig tartott a kivitelezés, meg előtte volt négy hónap megbeszélés, tervezés"

- mesélte a lapnak Szabó Márton, a Metripack vezetője, aki elmondta, hogy az egyik, általuk elkészített állvány különleges, aszimmetrikus eltolással készült, de mivel a szerződéssel ellentétben nem kapták meg az aláíráskor az előleget, a munka annyit csúszott, amennyit az előleggel késlekedett a kivitelező.

A debreceni BMW-gyár helyszíne egy korábbi felvételen - nem csupa öröm alvállalkozóként dolgozni az építkezésen.
A debreceni BMW-gyár helyszíne egy korábbi felvételen - nem csupa öröm alvállalkozóként dolgozni az építkezésen.
Fotó: BMW Group

A szerződés nagyjából nettő 89,5 millió forintról szólt, az állványok végül szeptemberben készültek el, de az AE Industry nem fizetett határidőre, majd levelet küldött Szabóéknak, kifogásolva kivitelezés egyes részleteit, és erre hivatkozva az eredetileg kialkudott árnál 40 százalékkal kevesebbet fizetne csak ki.

Szabó a kifogásokat nem tartja elfogadhatónak, különösen azért, mert az állványokat folyamatosan használták. A cég bíróságra megy.

Az AE Industryt is megkereste az Átlátszó, válaszukban késedelmes teljesítéssel, minőségi hibákkal vádolják az alvállalkozót.

"Megjegyezzük, hogy az AE Industry Hungary Kft. már több alkalommal megkereste a Metripack Kft-t egyezségi ajánlattal a helyzet rendezése érdekében, de a Metripack Kft. következetesen elutasította a megállapodást, sőt még az arról való tárgyalásoktól is elzárkózott. Békés úton való rendezés hiányában a felek közötti jogvita a bíróság hatáskörébe tartozik"

- írták.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!