4p

A 2015-ös megállapodás felélesztését célzó bécsi tárgyalások a teheráni vezetés követelésein akadtak meg, de a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetői arra gyanakodnak, hogy az ellenőrzést szolgáló kamerák működését az irániak szándékosan szabotálják.

A megbeszélések december 9-én indult hetedik fordulója kevés érdemi előrelépést hozott. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Washingtonban nyilatkozva egyenesen úgy fogalmazott: nem mennek jól a tárgyalások annyiban, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem lát az atomalkuhoz visszavezető utat.

Enrique Mora, az Európai Unió külszolgálatának politikai igazgatója, az iráni atomalku megmentését célzó többhatalmi egyeztetések vezetője érkezik némileg hajszoltan a bécsi Coburg-palotába 2021. november 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)
Enrique Mora, az Európai Unió külszolgálatának politikai igazgatója, az iráni atomalku megmentését célzó többhatalmi egyeztetések vezetője érkezik némileg hajszoltan a bécsi Coburg-palotába 2021. november 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A teheráni vezetés képviselői ugyanis változtatásokat szorgalmaztak az utóbbi hat tárgyalási forduló során körvonalazódó megállapodáshoz, ami miatt a megbeszélések gyakorlatilag holtpontra jutottak, miközben a nyugati hatalmak figyelmeztettek, hogy kifutnak az időből, tekintettel Irán gyors ütemben haladó nukleáris programjára.

"Nem hónapjaink, inkább csak heteink vannak a megállapodásra" - jelentette ki Enrique Mora, az Európai Unió főtárgyalója, aki egyben az egyeztetéseket is koordinálja. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a megbeszélések még az idén folytatódnak. Egyes tisztségviselők december 27-ét emlegették ezzel összefüggésben.

A mostani szünetet Irán kezdeményezte, miközben a nyugati tárgyalódelegációk eredetileg keddig maradtak volna Bécsben. Mora és más tisztségviselők is arról számoltak be, hogy az iráni követeléseket felvették a meglévő szövegbe tárgyalási alapként, de három európai hatalom kevésbé mutatkozott derűlátónak.

"Történt némi technikai előrelépés az utóbbi 24 órában, de ez csak visszavezet minket a tárgyalások júniusi állásához" - közölték az E3-ak néven emlegetett francia, brit és német tárgyalódelegációk. Közleményükben bosszantónak nevezték a szünetet. 

Az egyeztetésen a megállapodás aláírói - az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína mellett - az Egyesült Államok közvetetten vesz részt. Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ben egyoldalúan kiléptette országát a megállapodásból, újból bevezette az Irán elleni szankciókat. Teherán ezt követően fokozatosan állította le a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítését. Irán továbbra is e szankciók feloldását tartja a további egyeztetések feltételének.

Az Iráni Atomenergia-szervezet (AEOI) szombaton közleményt adott ki, amelyben visszautasította a vádat, miszerint eltüntette volna a karadzsi központjában felszerelt kamerák felvételeit. 

Karadzs Teherántól 50 kilométerre nyugatra található. Egyebek között urándúsító centrifugák alkatrészeit és gyártási alapanyagokat tárolnak az ottani telepen. Irán június 23-án közölte, hogy meghiúsított egy izraeli szabotázsakciót, amelynek a karadzsi létesítmény volt a célpontja, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által felszerelt ellenőrzőkamerák is megrongálódtak. A NAÜ azután szeptemberben arra panaszkodott, hogy munkatársai nem léphettek be a karadzsi létesítmény egyik épületébe. Irán arra hivatkozott, hogy az az épület nem szerepel megállapodásukban, amely egyébként a nukleáris létesítményekben működő megfigyelőrendszereknek csak a karbantartására terjed ki.

Rafael Mariano Grossi, a NAÜ vezérigazgatója egy interjúban a héten azt mondta: az ENSZ-szervezetnek nagyon korlátozott képe van arról, hogy mi történik a karadzsi létesítményben, ugyanis a kameraképek rossz minőségűek. Még az is lehet, hogy amit látnak, az nem a valóság - tette hozzá.

Egy újabb sajtótájékoztatón pedig kifejezte kétségét afelől, hogy Irán jóhiszemű az ügyben. Mindenesetre az AEOI a héten közölte: lehetővé teszi a NAÜ-nek, hogy ismét kamerákat szereljen fel a létesítményben.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!