2018. április 21. 05:56

Új arcok, új feladatok – felkészül a negyedik Orbán-kormány!

A választást követően a legizgalmasabb kérdés az új kormány összetétele. Bár a központi kormányzati narratíva szerint minden ezzel kapcsolatos sajtóértesülés csak találgatás, amelyekkel a „láthatatlan birodalom” szándékainak megfelelően nyilvánvalóan csak bomlasztani akarják a közrendet, azért csepegnek az információk. Van, amit éppenséggel a miniszterelnök oszt meg a közvéleménnyel.

Orbán Viktor tudja egyedül, kivel fog dolgozni az új kormányban Orbán Viktor tudja egyedül, kivel fog dolgozni az új kormányban

Lássuk, mit lehet tudni eddig az új kormány szerkezetéről, feladatairól, és milyen meg nem erősített értesülések, információk keringenek.

Ami biztos, mivel maga Orbán Viktor kormányfő jelentette be a választás óta eltelt időben:

  • A gazdasági ügyekért továbbra is Varga Mihály felel, aki a gazdasági kabinet vezetését is megtarthatja.
  • Abban sem lesz változás, hogy a kormányzati struktúra a csúcsminisztériumokra épül.
  • Nem Lázár Jánosnak fogják hívni a Miniszterelnökséget vezető minisztert az új ciklusban.
  • A családügy, a demográfiai helyzet kezelésének kitüntetett helye lesz a kormányzásban.
  • Bár Varga kezében lesz az államkassza kulcsa, de a gazdasági filozófiát továbbra is Matolcsy György szállítja.

A miniszterelnök által elmondottak alapján nagy változásokra lehet számítani a kormány összetételében, valamint a kormányzás módjában is új korszak nyílik. Tematikájában a gyermekvállalás, a népszaporulat növelése fogja meghatározni a következő négy évet. A döntéshozatalban pedig – de ez már csak a kormányfői nyilatkozatok továbbgondolása – további koncentrációra lehet számítani. A kormány szerepe felértékelődhet, a parlament kárára.

A másik felismerhető törekvés, hogy megtalálják a pótlólagos forrásait az uniós pénzeknek, amelyek valószínűleg csökkenni fognak a 2020 utáni új európai uniós költségvetési ciklusban. Orbán nem elégszik meg azzal, hogy egy-két évig tartson ki a 4 százalékos gazdasági növekedés, hosszabb időtávon várja ezt el a gazdaságpolitika irányítóitól. Ennek rendeli alá egyebek mellett a közteherviselés átalakítását, a munkára rakódó adó drasztikus csökkentését. Ez ugyanis a versenyképességünk záloga a térségben.

És most tekintsük át, amit nem hivatalos formában hallani lehet az új kormányról:

  • A Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ebben a formában nem működik tovább. Egy elképzelés szerint az innováció lenne a leghangsúlyosabb terület a jövőben, illetve elkerülhet innen – akár önállósulhat is – a közlekedéspolitika. Seszták pedig nem folytatja miniszterként. A tárcánál dolgozók állítólag már készülnek az új feladatokra.
  • Önállósulhat a családpolitika is, ami jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik. Ez beleillene a családcentrikus kormányzás képébe. Ennek vezetésére Novák Katalin államtitkár tűnik a legesélyesebbnek.
  • A blogstar.hu úgy tudja, egy intézmény – jelesül a Miniszterelnökség - felügyelete alá kerülhet a teljes vidékfejlesztési politika, illetve az önkormányzatok. Utóbbi most a Belügyminisztérium felségterülete. Kérdés persze, hogy Lázár távozása mennyiben befolyásolja a koncentrációs javaslatokat.

Ami a további személyi kérdéseket illeti, Pintér Sándor belügyminiszter jövőjéről különböző értesüléseket lehet szerezni. Orbán az egyik legjobb miniszterének tartja, ugyanakkor Pintér már „benne van a korban”, állítólag nem ragaszkodik a folytatáshoz. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter soha nem tagadta, hogy teljes mértékben lojális Orbánhoz, hozzá köti karrierjét. Minden bizonnyal neki is lesz szerepe az új kormányban.

Az elmúlt napokban Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is nyilatkozott a kormányzat új feladatairól, ami arra enged következtetni, hogy részt kap a munkából a kabinetben.


3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!