<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ma már sokféle jelzőt kap a turizmus: létezik például öko, aktív, sport és újabban okos is. A smart jelző persze manapság ennél többet és mást is jelent. 2022-ben a franciaországi Bordeaux és a spanyolországi València állnak az innovatív és intelligens megoldásokkal operáló turisztikai városok élén.

Harminc város 16 európai országból versenyzett tavaly a címért, - adja hírül a European Capital of Smart Tourism szervezet közleménye.

Bioétterem és gördeszka park a hajdani laktanyában

Bordeaux nemcsak a boráról híres: egy történelmi tengeri településről beszélünk, amely az Atlanti-óceán mentén, a Vizcayai-öbölben található. A város turisztikai vezetésének célja, hogy minden látogató ismerkedjen meg azokkal a nagyszabású megújító projektekkel, amelyeket a mai technikai szintnek és korszerű szellemiségnek megfelelő, innovatív és fenntartható módon terveztek meg. A szakértők nem bánják, ha tudásukat –  valamint a European Tourism Innovators Leading the Way rendelkezésre álló információkat - megosztják a helybéliekkel és a turistákkal.  A város vezetése a lakói által felhalmozott ismereteket használja fel az "Un air de Bordeaux" webzine rendszeres frissítésére és gazdagítására. Ez a kiadvány betekintést nyújt a legérdekesebb látnivalókba és programokba,  aktuális eseményeket sorol fel, valamint titkos tippekbe és trükkökbe avat be a történelmi település felfedezéséhez.

A város összesen 160 km hosszú túrát ajánl gyalogos sétányain és ösvényein, amelynek keretében szakértő guide-ok vezetésével ismerkedhetnek meg a turisták Bordeaux-val, fenntartható módon. A turisták ennek során megtapasztalhatják, milyen egy korszerű városmegújítási projekt: a Nicolas Michelin városépítész által tervezett Bassins à Flot kerületben egy ipari pusztaságot alakítottak át virágzó gazdasági és turisztikai központtá. Itt található a híres La Cité du Vin bormúzeum is. Érdekes komplexum a Darwin Ecosystem, amely ma ez az egyik leglátogatottabb része a városnak. A hajdani katonai laktanya ad otthont Franciaország legnagyobb bioéttermének, van itt gördeszkapark, szabadtéri galéria graffitiművészek számára, de co-working irodák is megtelepedtek itt.

A cél: karbonsemlegessé válni

Egy hasonlóan jelentős történelmi múltú tengeri város, València, a kreatív módon,  a befogadás gondolkodásmódját felhasználva akarja megteremteni a fenntarthatóbb és digitálisabb jövőt. València az első város a világon, amely felmérte turisztikai szénlábnyomát, és azt tervezi, hogy 2030-ra karbonsemlegessé válik. Ennek feltétele, hogy szinte mindent, amit a város tesz a turizmusáért, fenntarthatósági személet hasson át, közte a híres L'Albufera Nemzeti Park. Más jellegű, digitálisabb és futurisztikus élmény a Művészetek és Tudományok Városa, ahol Spanyolország legnagyobb vetítőterme található. A mostanság egyik legkedveltebb helyszín a The Turia Gardens & the City of Arts and Science lett, és nemcsak a fiatalok körében.

A Turia Garden nemcsak a fiatalok körében lett kedvelt helyszín. Forrás: FacebookA Turia Garden nemcsak a fiatalok körében lett kedvelt helyszín. Forrás: Facebook

Podcastok, előadások, kommunikáció

Az Európai Bizottság a közelmúltban elindította az EU Smart Tourism Podcast sorozatát, amely e szolgáltatási ágazat gazdag és sokszínű világát mutatja be. A podcastot kifejezetten arra tervezték, hogy segítsen a szakmai hallgatónak abban, hogy megértse, mit is takar a smart tourism XXI. századi fogalma, valamint, hogy mit és miképpen profitálhat ebből a gyakorlatban.

Az Európai Bizottság minden egyes epizódhoz vendégelőadókat hív meg különböző városokból. A verseny korábbi nyertes településeinek képviselői ennek keretében előadásokat tartanak e témában, a digitalizációtól a korszerű kommunikációig, a kulturális örökség korszerű bemutatásától a fenntarthatóságig.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.