<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
		


		
		

Skóciában a korábbinál jóval kevesebb rákbeteget diagnosztizáltak a koronavírus-válság következtében. Angliában és Németországban korábban szintén arra figyelmeztettek szakértők, hogy a megelőző vizsgálatok elmaradása vagy csúszása miatt jelentősen növekedhet a nem diagnosztizált rákbetegek és így a halálesetek száma.

Negyven százalékkal visszaesett a diagnosztizált rákbetegek száma Skóciában a koronavírus-járvány első hulláma idején, idén március és június között 2019 azonos időszakához képest, írja laptársunk, a Privátbankár.hu a skót közegészségügy által közölt adatok alapján.

A visszaesés minden jel szerint a vírusválság számlájára írható, hiszen azt megelőzően, január és március között még ugyanannyi beteget regisztráltak, mint egy évvel korábban. Az első félévben összesen csaknem ötödével csökkent az azonosított rákbetegek száma.

Edinburgh, Skócia. (Forrás: Depositphotos)Edinburgh, Skócia. (Forrás: Depositphotos)

A skót hatóságok szerint az első hullám idején a betegek egy része panaszai ellenére sem ment orvoshoz, mivel attól félt, hogy elkaphatja a vírust. Másrészt a hatóságok egy időre csökkentették vagy felfüggesztették a rák korai felismerését célzó szűrővizsgálatokat, valamint a kezeléseket.

Február és április között a skót egészségügy túlterhelt volt, ami aránytalanul magas halálozási rátához vezetett a lakosság körében. Június óta ugyanakkor sikerült ismét sűríteni a rákellenes vizsgálatokat és kezeléseket.

Minél előbb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esélye a sikeres kezelésnek

- mondta David Morrison a Skót Rákellenes Ligától a BBC-nek.

Azt a hatóságok is elismerik, hogy a vírus jelentős közvetlen és (az ellene bevezetett korlátozások által) közvetett károkat okozott szerte az országban. A Daily Telegraph szerint a szűrővizsgálatok elmaradása után ugrásszerűen növekedhet a rákban elhunytak száma.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.