2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Skóciában a korábbinál jóval kevesebb rákbeteget diagnosztizáltak a koronavírus-válság következtében. Angliában és Németországban korábban szintén arra figyelmeztettek szakértők, hogy a megelőző vizsgálatok elmaradása vagy csúszása miatt jelentősen növekedhet a nem diagnosztizált rákbetegek és így a halálesetek száma.

Negyven százalékkal visszaesett a diagnosztizált rákbetegek száma Skóciában a koronavírus-járvány első hulláma idején, idén március és június között 2019 azonos időszakához képest, írja laptársunk, a Privátbankár.hu a skót közegészségügy által közölt adatok alapján.

A visszaesés minden jel szerint a vírusválság számlájára írható, hiszen azt megelőzően, január és március között még ugyanannyi beteget regisztráltak, mint egy évvel korábban. Az első félévben összesen csaknem ötödével csökkent az azonosított rákbetegek száma.

Edinburgh, Skócia. (Forrás: Depositphotos)Edinburgh, Skócia. (Forrás: Depositphotos)

A skót hatóságok szerint az első hullám idején a betegek egy része panaszai ellenére sem ment orvoshoz, mivel attól félt, hogy elkaphatja a vírust. Másrészt a hatóságok egy időre csökkentették vagy felfüggesztették a rák korai felismerését célzó szűrővizsgálatokat, valamint a kezeléseket.

Február és április között a skót egészségügy túlterhelt volt, ami aránytalanul magas halálozási rátához vezetett a lakosság körében. Június óta ugyanakkor sikerült ismét sűríteni a rákellenes vizsgálatokat és kezeléseket.

Minél előbb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esélye a sikeres kezelésnek

- mondta David Morrison a Skót Rákellenes Ligától a BBC-nek.

Azt a hatóságok is elismerik, hogy a vírus jelentős közvetlen és (az ellene bevezetett korlátozások által) közvetett károkat okozott szerte az országban. A Daily Telegraph szerint a szűrővizsgálatok elmaradása után ugrásszerűen növekedhet a rákban elhunytak száma.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.