Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

A koronavírus miatt az év végéig adott moratórium lejártát követően, 2021-től ugyanis nem az idei első három hónapban megfizetett részletet kell törlesztenie, hanem annál magasabbat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a Diákhitel Központ (DHK) kivételt jelentene a március 18-án meghirdetett kormányrendeletben előírt alól. Aszerint ugyanis úgy jár moratórium 2020 végéig valamennyi hiteltartozásra, hogy azután a bankok nem számolhatnak fel kamatot a törlesztés felfüggesztődése alatt, vagyis ezzel nem emelkedhetnek a hitelezési költségek a határidő lejárta után – ahogy azt lapunk kérdésére Varga Mihály pénzügyminiszter nyomatékosította.

Vannak eltérésekVannak eltérések

Ez a diákhitelesek esetében azonban csak azokra vonatkozik, akik 2016-ban kezdték el a törlesztést és a jövedelmük 2019-ben 2018-ashoz képest nem változott. A szabály szerint ugyanis a diákhitelt két évig, a törlesztés megkezdésének évében, valamint az azt követőben az előző év október 31-én érvényes minimálbér alapján határozzák meg, annak a 4-11 százaléka lehet.

A Diákhitel kötelező törlesztési hányadait a hallgatói jogviszony, ismételt hallgatói jogviszony megszűnésekor, de legkésőbb a 45. életév betöltésének napján fennálló teljes hiteltartozás összege alapján állapítják meg a következőképpen:

 0-1 000 000 forint                             4 százalék
 1 000 001-2 000 000 forint               5 százalék
 2 000 001-3 000 000 forint               7 százalék
 3 000 001-4 000 000 forint               9 százalék
 4 000 001 forint felett                      11 százalék

A harmadik évtől kezdődően azonban már a két évvel korábbi bruttó jövedelem a mérvadó. Ami azt jelenti, hogy aki 2016-ban kezdett törleszteni és 2019-ben kapott fizetésemelést, annak 2021. január 1-jétől automatikusan növekszik a havi törlesztője. Ergo nem ugyanannyit kell majd fizetnie a jövő évtől, mint amennyit az idén a moratórium bejelentéséig már törlesztett, hanem annál magasabbat. A törlesztőrészlet megállapításához szükséges jövedelmi adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgáltatja a DHK-nak.

A törlesztési protokoll vonatkozásában nem tervezünk változtatásokat 2021 januárjától – közölte lapunk érdeklődésére a Diákhitel Központ.

Ennek értelmében a törlesztőrészlet nagysága minden év január 1-jén módosul és érvényessége az adott év december 31-éig szól. Az aktuális törlesztőrészlet összegéről a megelőző év december 15-éig hivatalos levélben tájékoztatják a „vén” diákokat.

Természetesen a diákhitelesek is dönthetnek úgy, hogy nem élnek a moratóriummal, s továbbra is törleszthetik a fennálló tőke- és kamattartozásukat. Ezeket a beérkező törlesztéseket a DHK a szokott rendnek megfelelően elszámolja. Ráadásul az önkéntes törlesztéshez – a bankokkal ellentétben – nem kell külön nyilatkozatot tenni, s azt az ügyfelek a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan felfüggeszthetik.

Atekintetben azonban a 166 ezer ügyfél együttesen 207,4 milliárd forint értékű diákhitel tőke- és kamattartozására adott moratórium kilóg a sorból, hogy – mint arról beszámoltunk –, a könnyítés nemcsak a törlesztést már megkezdetteknek jár, hanem azoknak is, akik 2020. március 18-át követően kezdik meg hallgatói kölcsönük visszafizetését.

A koronavírus-járvány okozta nehéz helyzet miatt a Diákhitel Központ meghosszabbította a hiteligénylés határidejét a szabad felhasználású Diákhitel1 tekintetében – közölte lapunkkal a központ. Ennek értelmében az a hallgató, aki 2020. március 27-ig leadja igénylését, már áprilisban megkapja a kért összeget. A járvány ideje alatt folyamatosan igényelhető a képzési költségre fordítható Diákhitel2 is.

A járványügyi helyzet ideje alatt a DHK személyes ügyfélszolgálata zárva tart, így személyesen a hiteligénylések leadását itt nem tudja fogadni. Mindemellett a felsőoktatási intézmények ebben az időszakban szintén nem vesznek át papíralapú dokumentumokat. Online szerződéskötésre ugyanakkor jelenleg is változatlanul lehetőség van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.