TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A koronavírus miatt az év végéig adott moratórium lejártát követően, 2021-től ugyanis nem az idei első három hónapban megfizetett részletet kell törlesztenie, hanem annál magasabbat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a Diákhitel Központ (DHK) kivételt jelentene a március 18-án meghirdetett kormányrendeletben előírt alól. Aszerint ugyanis úgy jár moratórium 2020 végéig valamennyi hiteltartozásra, hogy azután a bankok nem számolhatnak fel kamatot a törlesztés felfüggesztődése alatt, vagyis ezzel nem emelkedhetnek a hitelezési költségek a határidő lejárta után – ahogy azt lapunk kérdésére Varga Mihály pénzügyminiszter nyomatékosította.

Vannak eltérések Vannak eltérések

Ez a diákhitelesek esetében azonban csak azokra vonatkozik, akik 2016-ban kezdték el a törlesztést és a jövedelmük 2019-ben 2018-ashoz képest nem változott. A szabály szerint ugyanis a diákhitelt két évig, a törlesztés megkezdésének évében, valamint az azt követőben az előző év október 31-én érvényes minimálbér alapján határozzák meg, annak a 4-11 százaléka lehet.

A Diákhitel kötelező törlesztési hányadait a hallgatói jogviszony, ismételt hallgatói jogviszony megszűnésekor, de legkésőbb a 45. életév betöltésének napján fennálló teljes hiteltartozás összege alapján állapítják meg a következőképpen:

 0-1 000 000 forint                             4 százalék
 1 000 001-2 000 000 forint               5 százalék
 2 000 001-3 000 000 forint               7 százalék
 3 000 001-4 000 000 forint               9 százalék
 4 000 001 forint felett                      11 százalék

A harmadik évtől kezdődően azonban már a két évvel korábbi bruttó jövedelem a mérvadó. Ami azt jelenti, hogy aki 2016-ban kezdett törleszteni és 2019-ben kapott fizetésemelést, annak 2021. január 1-jétől automatikusan növekszik a havi törlesztője. Ergo nem ugyanannyit kell majd fizetnie a jövő évtől, mint amennyit az idén a moratórium bejelentéséig már törlesztett, hanem annál magasabbat. A törlesztőrészlet megállapításához szükséges jövedelmi adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgáltatja a DHK-nak.

A törlesztési protokoll vonatkozásában nem tervezünk változtatásokat 2021 januárjától – közölte lapunk érdeklődésére a Diákhitel Központ.

Ennek értelmében a törlesztőrészlet nagysága minden év január 1-jén módosul és érvényessége az adott év december 31-éig szól. Az aktuális törlesztőrészlet összegéről a megelőző év december 15-éig hivatalos levélben tájékoztatják a „vén” diákokat.

Természetesen a diákhitelesek is dönthetnek úgy, hogy nem élnek a moratóriummal, s továbbra is törleszthetik a fennálló tőke- és kamattartozásukat. Ezeket a beérkező törlesztéseket a DHK a szokott rendnek megfelelően elszámolja. Ráadásul az önkéntes törlesztéshez – a bankokkal ellentétben – nem kell külön nyilatkozatot tenni, s azt az ügyfelek a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan felfüggeszthetik.

Atekintetben azonban a 166 ezer ügyfél együttesen 207,4 milliárd forint értékű diákhitel tőke- és kamattartozására adott moratórium kilóg a sorból, hogy – mint arról beszámoltunk –, a könnyítés nemcsak a törlesztést már megkezdetteknek jár, hanem azoknak is, akik 2020. március 18-át követően kezdik meg hallgatói kölcsönük visszafizetését.

A koronavírus-járvány okozta nehéz helyzet miatt a Diákhitel Központ meghosszabbította a hiteligénylés határidejét a szabad felhasználású Diákhitel1 tekintetében – közölte lapunkkal a központ. Ennek értelmében az a hallgató, aki 2020. március 27-ig leadja igénylését, már áprilisban megkapja a kért összeget. A járvány ideje alatt folyamatosan igényelhető a képzési költségre fordítható Diákhitel2 is.

A járványügyi helyzet ideje alatt a DHK személyes ügyfélszolgálata zárva tart, így személyesen a hiteligénylések leadását itt nem tudja fogadni. Mindemellett a felsőoktatási intézmények ebben az időszakban szintén nem vesznek át papíralapú dokumentumokat. Online szerződéskötésre ugyanakkor jelenleg is változatlanul lehetőség van.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.