5p

Elég színes a kép, hogy kik nyithatnak falusi kisboltot kormányzati támogatásból: palkonyai panziós, veszprémi autókereskedő, jól menő győri tervezőiroda és a somogybabodi önkormányzat cége. Átnéztük a nyertesek listáját.

Csütörtökön jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, hogy a Magyar Falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt. Mintegy 5,6 milliárd forint támogatást fizetnek ki a következő hetekben, hónapokban az alapvető élelmiszereket és vegyiárukat árusító új boltok nyitására.

Megnéztük a kisboltos nyertesek listáját, döntő többségük a hazai kkv-szektor ismeretlen szereplője, de azért akad néhány tehetősebb vállalkozó is, aki 60 millió forint körüli közpénznek örülhet. Kisboltot nyithat olyan nyertes is, aki korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által szervezett Kisfaludy-pályázaton panzió fejlesztésre is kapott vissza nem térítendő állami támogatást.

Szóval, a hivatalosan a kistelepülési üzletek támogatása néven futó pályázat egyik nyertese a Pauli Consulting Kft., amely 37 millió forintot nyert a kormánytól egy palkonyai kisboltra. A cég tulajdonosa Pauli Zoltán, a PalKonyha Panzió Speiz tulajdonosa és Tóth Vera énekes párja. A panzió fotógalériája alapján valóban tetszetős szálláshelyről van szó. Ez annak is köszönhető, hogy a Pauli Consulting Kft. tavaly 28 millió forintot kapott PalKonyha Panzió fejlesztésére az MTÜ-től. 

Új tetőtéri szobák létesítése, parkoló, medence, kerítés megvalósítása, PalKonyha Panzió fejlesztés keretén belül

- olvasható a projekt leírása. Amúgy a Pauli Consulting Kft.-nek nem volt jó éve 2020-ban, hiszen 37,1 millió forint forgalom mellett 14 millió forint veszteséggel zártak. Most tehát 37 millió forint támogatást kaptak kisboltra, ami a teljes tavalyi forgalmuknak felel meg. Palkonya amúgy egy 250-300 fős falu Baranya megyében, de az utóbbi időben népszerű gasztrofalu lett a villányi borvidéken és az Ördögkatlan fesztivál egyik helyszíne is, így nehezen érthető, hogy miért közpénzből kell kisboltot gründolni.

Cégbeszámolók alapján a tehetősebb nyertesek közé tartozik a Villa Sebus Tabern Zrt., amely 59,5 millió forint állami támogatást kapott egy rábasebesi kisboltra. Rábasebes lélekszáma ma már nem éri el a hetvenet. A Villa Sebus idén áprilisban jött létre, tulajdonosa a Create Innovate Deliver Hungary Zrt.-n keresztül a győri Gasztonyi Zoltán Antal. Neki pedig számos cége van, a legnagyobb a KOMPLEX Épitőipari Tervező Iroda Kft., amely 2016-2019 között 1,5-2 milliárd forint bevételnek és 160-300 millió forintos profitnak örülhetett, tavaly csak 875 millió forintos forgalmuk és 60 millió forint nyereségük volt.

A másik véglet talán a BABOD-KER Kft., amely 16,5 millió forintot nyert kisboltra. A cég csak idén májusban alakult, a tulajdonosa pedig a somogybabodi önkormányzat. Az önkormányzatnak ez az egyetlen cége, 6 millió forint alaptőkével indították el, most tehát ennek közel háromszorosát rögtön meg is nyerték, az ügyvezető pedig a helyi Szociális Alapszolgáltató Központ egyik munkatársa lett.

Venne tőle használt autót?

Ismét a tehetősebb nyertesek közé tartozik a KAMRA Gasztro Kft., amely 67 millió forintnak örülhet, ebből a 260 fős Mencshelyen lehet kisbolt. A cég egyik tulajdonosa Sándor-Weisz Tímea, aki amúgy tulajdonos Veszprém egyik legnagyobb használtautó kereskedésében is.

FOLYAMATOSAN FEJLŐDÜNK… és nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy autókereskedésünk alkalmazkodjon a használtautó piac és a vevői igények változásaihoz, ezért az évek során folyamatosan bővítettük szolgáltatásainkat, hogy vevőink számára még kényelmesebbé tegyük a vásárlást

- szól az SBA Car bemutatkozása. Az SBA Car Gépjármű Kft.-nek tavaly 1,2 milliárd forintos forgalma és 12 millió forintos nyeresége volt, de Sándor-Weisz Tímea a tulajdonosa a WESZ-Car Kft.-nek, amely 850 millió forintos árbevétellel büszkélkedhet 40-90 millió forintos profit mellett.

Még megemlítjük a Forvett Kft.-t, amely két településen: a 48 házas nógrádi Ilinyben és a szintén nógrádi Csitáron nyithat kisboltot összesen 120 millió forintos pályázati pénzből. A cég áprilisban vette fel a tevékenységei közé a bolti vegyes kiskeredelmet, tulajdonosa pedig Fülöp Edina. Ő az ügyvezetője az ilinyi székhelyű HáromTó Kft.-nek, ahol korábban Dovicsin Ottó volt a cégvezető. Iliny polgármestere 2002 óta Dovicsin Ottó, a cég tulajdonosai a 16 éves Dovicsin Bence és Dovicsin Balázs, a kiskorúek törvényes képviselője Dovicsin Ottó, de korábban Fülöp Edina is tulajdonos volt. A Dovicsin-családról Ángyán József is írt az Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás című dolgozatában, megemlítve a nyertes árverezők között Dovicsin Ottó azonos lakcímű gyermekeit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!