<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amerikában már piaci alapon is megkülönböztetik az oltott és a nem oltott munkatársakat. A Delta Air Lines büntetést szab ki az oltatlanokra, és csak azoknak fizeti a táppénzét koronavírus-fertőzés esetén, akik teljes körűen be vannak oltva.

„A Delta Air Lines repülőtársaság havi 200 dolláros pótdíjat követel azoktól a dolgozóitól, akiknek a cég fizeti az egészségbiztosítását, de még nem oltatták be magukat a koronavírus elleni védőoltással – jelentette be a társaság vezérigazgatója, Ed Bastian, aki azt is hozzátette, hogy azok közül, akik elkapják a Covid-19 fertőzést, és emiatt hiányoznak, a táppénzüket csak azoknak állják, akik teljesen be vannak oltva.

Egyre durvább eszközökkel terelik az oltatlanokat az oltás felé. Fotó: DepositphotosEgyre durvább eszközökkel terelik az oltatlanokat az oltás felé. Fotó: Depositphotos

A jamanetwork.com szerint ezek az intézkedések is arra hívják fel a figyelmet, hogy az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi rendszerére aránytalanul nagy teher hárul a nem oltottak miatt, hiszen a beoltatlanok kórházi költségei megelőzhetőek lennének. Ezeket viszont az adófizetők által finanszírozott állami biztosítási programok, valamint a munkavállalók és a vállalkozások viselik magukon az egészségbiztosítási díjak befizetésével.

„Ezzel a pótdíjjal vagy felárral kezeljük azt a pénzügyi kockázatot, amely a cégünket érinti a vakcina elutasítása miatt”

– hangsúlyozza Bastian, kiemelve azt is, hogy a Covid-19 miatti átlagos kórházi tartózkodás személyenként 50 000 dollárjába került a Delta Air Lines-nak. Azt is megjegyezte, hogy az elmúlt hetekben, a fertőzőbb koronavírus-változat elterjedése óta a cég összes alkalmazottja, aki kórházba került a Covid miatt, nem volt beoltva.

A Los Angeles-i lakosok koronavírus-fertőzéseinek adatai szerint július végén az oltatlanok fertőzöttsége és kórházi kezelésének aránya 4,9, illetve 29,2-szerese volt a teljesen oltottakéhoz képest. Az amerikai kutatók óvatos becslései szerint csak 2021 júniusában és júliusában az oltatlan felnőttek megelőzhető Covid-19 miatti kórházi ápolása minimum 2,3 milliárd dollárjába került az Egyesült Államok egészségügyi rendszerének.

A kutatók azt is számszerűsítették, hogy 37 000 fő vakcinázatlan amerikai felnőtt volt júniusban, akinek elkerülhető lett volna a kórházi ápolása, júliusban pedig további 76 000 fő került kórházba a Covid miatt, ami a kórházba került felnőtt lakosság 98,3 százalékát tette ki a két hónapban. 

Az amerikai számítások szerint egy átlagos Covid-19 kórházi kezelés körülbelül 20 000 dollárba kerül, bár a lélegeztetőgépet igénylő betegek kórházi kezelésének költségei jóval magasabbak. Ha a fenti 113 000 fő mindegyike átlagosan 20 000 dollárba került, „azt jelenti, hogy ezek a nagyrészt elkerülhető kórházi kezelések már június eleje óta dollármilliárdokba kerültek az amerikai egészségügyi rendszernek”.

A cikk utal arra, hogy ezek messze nem tartalmazták a kezelések összes költségét. Megjegyzik, hogy a Medicare-tanulmány szerint a Coviddal kórházba került betegek átlagosan több mint háromszor tettek látogatást a kórházban, ami egyenként közel 164 dollárba került. A Blue Cross Blue Shield elemzése pedig azt állapította meg, hogy a magánbiztosított betegek koronavírusos kórházi kezelésének költségei átlagosan 500-1000 dollárba kerülnek betegenként.

Egészen a közelmúltig a legtöbb megfertőzödött, de oltatlan amerikai felnőtt mentesült a jelentős kórházi költségek alól. A járvány elején a magánegészségügyi biztosítóknál található emberek körülbelül 88 százaléka mentesült a kiadások alól, ha koronával került kórházba - állítják a szerzők. Megjegyezték, hogy ennek több lehetséges oka is volt, például, hogy kevesebben járnak jelenleg egészségügyi alapellátásba, szűrővizsgálatokra, amiből nyereségük származott, de most amiatt aggódnak, nehogy szövetségi felhatalmazást kapjon a koronavírusos betegek ingyenes ellátása.

Azonban biztosítási szakértők szerint mivel az oltások már széles körben elérhetők a felnőttek számára az Egyesült Államokban, és az egészségügyi ellátás visszarendeződése megtörtént, az egészségbiztosítók többé nem engedhetik el a Covid-költségeket.

Több biztosító már 2020 novemberében el is kezdte fokozatosan megszüntetni a Covid-19-kezelési kiadások átvállalását, sőt, a magánbiztosítók többsége már nem támogatja a költségmegosztást. Egyre több biztosító már nem engedi el a covidosok kiadásait, és fokozatosan kivezetik a páciensek költségtámogatását. Ugyanis a tüdőgyulladással kórházba került, magánbiztosított betegek átlagosan több, mint 1300 dollárba kerültek, amelyet már nem hajlandók átvállalni tőlük.  

„Ahogy egyre több biztosító kezdi el alkalmazni a költségstopot, egyre többen lesznek olyan koronavírusos betegek, akiknek túlnyomó része oltatlan, viszont megugrott orvosi számlákat fognak kézhez kapni a kezelésükért” – jegyzi meg a jamanetwork.com.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.