2020. május 27. 07:54
mfor.hu

A válsághelyzet elrendelését, fenntartását, lefújását az országos tisztifőorvos javasolhatja.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslattal együtt egy másik, szintén a veszélyhelyzethez kapcsolódó, terjedelmes törvényjavaslatot is benyújtott a kormány a parlamentnek kedd éjjel, melynek nagy újdonságát a hvg.hu vette észre először. Ez arról szól, hogy

az országos tisztifőorvos javaslatára egészségügyi válsághelyzetet vezethetnének be, melyben parlamenti felhatalmazás nélkül kapna különleges jogokat a kormány.

Egészségügyi válsághelyzetet akkor rendelhetnének el, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyezetető körülmény következik be.

Ez legfeljebb hat hónapra szólna, ám a kormány szabadon meghosszabbíthatná, ha még fennállnak a válsághelyzet feltételei. Az országos tisztifőorvoson az, aki követi a helyzetet, és ha ő úgy látja, már nem állnak fent a válsághelyzet feltételei, kezdeményezi a kormányrendelet visszavonását, amit a kormány köteles lenne megtenni.

Egészségügyi válsághelyzetben a kormány korlátozhatná vagy megtilthatná a többi között

  • minden olyan intézmény és létesítmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely járvány terjedését elősegítheti,
  • az üzletek működése, nyitva tartása, egyes termékek árusítása, fogyasztása,
  • a személyforgalom, az áruszállítás,
  • az emberek személyes érintkezése,
  • az intézménylátogatás,
  • az egyes területek elhagyása,
  • egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

Kijárási korlátozást azonban nem rendelhetne el a kormány. Viszont felhatalmazást kap arra, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

(hvg.hu)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.