<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

A válsághelyzet elrendelését, fenntartását, lefújását az országos tisztifőorvos javasolhatja.

A veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslattal együtt egy másik, szintén a veszélyhelyzethez kapcsolódó, terjedelmes törvényjavaslatot is benyújtott a kormány a parlamentnek kedd éjjel, melynek nagy újdonságát a hvg.hu vette észre először. Ez arról szól, hogy

az országos tisztifőorvos javaslatára egészségügyi válsághelyzetet vezethetnének be, melyben parlamenti felhatalmazás nélkül kapna különleges jogokat a kormány.

Egészségügyi válsághelyzetet akkor rendelhetnének el, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyezetető körülmény következik be.

Ez legfeljebb hat hónapra szólna, ám a kormány szabadon meghosszabbíthatná, ha még fennállnak a válsághelyzet feltételei. Az országos tisztifőorvoson az, aki követi a helyzetet, és ha ő úgy látja, már nem állnak fent a válsághelyzet feltételei, kezdeményezi a kormányrendelet visszavonását, amit a kormány köteles lenne megtenni.

Egészségügyi válsághelyzetben a kormány korlátozhatná vagy megtilthatná a többi között

  • minden olyan intézmény és létesítmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely járvány terjedését elősegítheti,
  • az üzletek működése, nyitva tartása, egyes termékek árusítása, fogyasztása,
  • a személyforgalom, az áruszállítás,
  • az emberek személyes érintkezése,
  • az intézménylátogatás,
  • az egyes területek elhagyása,
  • egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

Kijárási korlátozást azonban nem rendelhetne el a kormány. Viszont felhatalmazást kap arra, hogy a járvány megelőzése, a következményeinek elhárítása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

(hvg.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.