Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	
Mester Nándor Mester Nándor

Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.

A koncentráció és a lemorzsolódás egyaránt jellemezte a különféle kiskereskedelmi formátumok küzdelmét. Tovább erősödtek a külföldi hiper-és szupermarketek, diszkonthálózatok, amelyek előtt semmiféle akadály nem tornyosult, szabadon működtek a járvány ellenére. Magyar versenytársaik közül azonban jó pár kénytelen volt feladni: vagy becsuktak, vagy beolvadtak valamelyik másik magyar láncba. A független kis boltok viszont százszámra mentek tönkre, főleg a nagyon kis településeken és Budapesten.

A vendéglátóhelyek voltak a leginkább kiszolgáltatottak (fotó: Mester Nándor)A vendéglátóhelyek voltak a leginkább kiszolgáltatottak (fotó: Mester Nándor)

A vezető diszkontláncok jól alkalmazkodtak a körülményekhez, gyorsan bevezették az online rendelés utáni kiszállítást. De a legfontosabb, hogy a működési modelljüket mindvégig szigorúan betartva dolgoztak, s ezzel tovább növelték a piaci súlyukat és az előnyüket a magyar versenytársakkal szemben. Pozicióikat csak adminisztratív eszközökkel lehetne veszélyeztetni, erre többször is tett utalást Lázár János kormánybiztos, aki szerint a kiszorításuk most már sürgető lenne.

Ám ő nem kormánytag, nem tudni, az ő megnyilvánulása egy előre kitalált forgatókönyv része vagy csak saját akció. A kormány a járványra hivatkozva különadóval sújtotta a nagybevételű külföldi hálózatokat, ugyanakkor továbbra is stratégiai partnernek tekinti a Tescot – és 1,2 milliárd forinttal támogatta a Lidlt az új elosztóközpontjának megépítésében.

Újabb különadó és kiszorítás vár a nagy láncokra?

A kormány a járvány elleni védekezés költségeire hivatkozva különadót vetett ki a nagy nettó árbevételű külföldi kiskereskedelmi cégekre. Az adó mértéke fél- és harmincmilliárd forint között 0,1 százalék, harminc- és százmilliárd forint között 0,4 százalék, és százmilliárd forint felett 2,5 százalék. A cégek a különadót az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig állapítják meg és vallják be.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.