<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Népszava úgy számol: Oroszország három hónappal ezelőtt tíz százalékig növelhette a gáz felénk alkalmazott, az irányadó, rekordközeli tőzsdei szintre rászámolt felárát.

A lap a KSH-nál frissen megjelent novemberi külkereskedelmi adatok alapján végzett számításokat. Eszerint az orosz gáztarifánk novemberben 13 százalékkal, ezer köbméterenként 2162 euróra csökkent, az ár alapjául szolgáló, TTF-nek nevezett holland gáztőzsde irányadó, szeptemberi mutatója azonban ennél is nagyobb mértékben, 15 százalékkal esett. Így az Orbán-kormány által oly sokat dicsért, 2021 végén megkötött magyar-orosz gázszerződés alapján a tőzsdei szintre rászámolt orosz felár az októberi 8 százalékról 10 százalékra nőtt - véli a Népszava.

A nyilvántartás szerint novemberben igen sok, 530 millió köbméter gáz érkezett Oroszországból, ami az új magyar-orosz gázszerződés 2021 októberi életbe lépése óta a legmagasabb érték. (Előtte viszont jóval nagyobb adagok érkeztek.) A gázért csak novemberben 1,1 milliárd eurót, 473 milliárd forintot fizettünk ki Putyinéknak.

Drágán töltik nekünk a gázvezetéket... Fotó: Depositphotos
Drágán töltik nekünk a gázvezetéket... Fotó: Depositphotos

A lap azt is megjegyzi: a novemberi átlagár köbméterenként, hazai fizetőeszközben meglehetős magas, 893 forint. A rezsicsökkentett lakossági ár 50 forint köbméterenként, a "lakossági piaci" ár 767 forint köbméterenként (amin belül 547 forint a nettó termékár).

A novemberben vásárolt orosz gázmennyiségért a tőzsdén ugyanazon időszak során feleannyit, 1155 eurót kellett volna fizetni. Ezzel az MVM, illetve a magyar állam 220 milliárd forintot takarított volna meg

- írja a Népszava cikke.