<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ahogy jeleztük, a nyugdíjasok inflációja meghaladta az év eleji nyugdíjemelés mértékét.

Ma véglegessé vált, hogy mekkora nyugdíj-kiegészítésben részesülnek a nyugdíjasok: a Központi Statisztikai Hivatal az imént tette közzé az augusztusi inflációs adatot, ami alapján mintegy 20 ezer forint jár számításaink szerint az időseknek a rendes nyugdíjon felül.

Biztossá vált a kompenzáció
Biztossá vált a kompenzáció

A kifizetésre azért kerül sor, mert az év eleji nyugdíjemelés 2,8 százalékos mértéke elmarad a nyugdíjasok kosara szerint számolt első nyolc havi infláció 4 százalékos mértékétől. A nyugdíjtörvény ugyanis ehhez köti a kifizetést, amennyiben ez az érték nagyobb, mint az összes aktív háztartásra számolt infláció. Egyébként az alapján is járna a kompenzáció - mivel nyolc hónap átlagában 3,5 százalék lett ez a mutató -, de mint jeleztük, a jogszabály szerint a magasabb inflációt kell ebben az esetben figyelembe venni.

Augusztusban egyébként az infláció 3,9 százalékos lett, a nyugdíjasoké pedig 4,3 százalék. Mindkét adat azt jelzi, hogy nem lanyhul az árnyomás.

A pénz novemberben érkezik a számlákra, illetve kézbesíti a posta - amennyiben a kormány ragaszkodik az eddigi kifizetési rendhez, és nem hozza előbbre az utalást, tekintettel a koronavírus miatti rendkívüli helyzetre. Az ellátási láncok járvány miatti akadozása ugyanis legalább annyira közrejátszik az alapvető élelmiszerek árának emelkedésében, mint a gyenge forint, illetve a rossz terméseredmény egyes gyümölcsök és zöldségek esetében.

Azért emeltük ki az élelmiszereket, mert ez a termékkör stabilan magas árakkal rontja idén a vásárlóerőt, míg más termékek, szolgáltatások esetében ez a hatás ingadozó. Lapunk már tavasszal - egy viszonylag alacsonyabb inflációs környezetben - arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerek drágulása okozhat még kellemetlen meglepetéseket idén, főleg az idősek és az alacsony jövedelemmel rendelkező háztartások esetében, mert körükben az átlagosnál nagyobb e termékek súlya a bevásárlókosárban. Laptársunk, a Privátbankár szokásos havi árkosár felmérése is azt mutatta az elmúlt időszakban, hogy mélyen a pénztárcába kell nyúlnunk, ha ki akarjuk fizetni a zöldségek, gyümölcsök árát a boltokban.

A mostani KSH-jelentés szerint ebben a termékkörben 7,9 százalékos volt az átlagos drágulás augusztusban, tehát továbbra is magas az élelmiszerek inflációja.

A nyugdíjasok az elmúlt időben hozzászoktak ahhoz, hogy a kiegészítés mellett - amikor az járt - más jogcímen is pénzhez jutottak. Ennek alapja lehetett a lendületes gazdasági növekedés: amikor meghaladta a 3,5 százalékot a GDP bővülése, automatikusan fizetett az állam prémiumot az időseknek. De volt rá példa - nem is olyan régen, tavaly -, hogy a rezsiköltségekhez járult hozzá utalványokkal a kormány. És akkor még nem ejtettünk szót a karácsonyi, húsvéti extra juttatásokról.

Idén azonban ezekre nem lehet számítani, ezt kérdésünkre megerősítette a közelmúltban egy Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Részben, mert nincsenek meg a kifizetés feltételei, másrészt a költségvetés jelenleg a járványhelyzet miatt eléggé kifeszített (más kérdés, hogy a járványra hivatkozva attól teljesen független kifizetések is történtek az elmúlt hónapokban), az idei hiányt már 3600 milliárd forintra várja a Pénzügyminisztérium.

Épp ezért nem lennénk meglepve, ha a kompenzáció a szokásosnál hamarabb megérkezne a nyugdíjasok számláira, hogy ezzel enyhítsék az idősek elégedetlenségét az elmaradó egyéb juttatások miatt.

Ami a jövő évet illeti, akkor annyiban más lesz a helyzet, hogy elkezdik beépíteni a 13. havi nyugdíjat, továbbá elvileg túl leszünk a járvány okozta gazdasági válság mélypontján, vagyis egy erőteljesebb, 5 százalék körüli visszapattanásra lehet számítani. Ez pedig bőven elegendő ahhoz, hogy prémiumot fizessen az állam a nyugdíjasoknak. Egyelőre az inflációs várakozások is felette vannak a jövő januárra tervezett 3 százalékos nyugdíjemelésnek, vagyis kompenzáció is kinéz a jogosultaknak. Többféle jogcímen is érkezhet tehát pénz, mint idén.