<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Magára maradt a kínai egyetem ügyében Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, a DK támogatása nélkül ugyanis Budapest neki se fut a népszavazásnak.

Kihátrált a Fudan-népszavazás mögül a főváros, holott Karácsony Gergely az Alkotmánybíróság (Ab) májusi döntése után még azt mondta, nekik most az a dolguk, hogy megtalálják a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket a Fudan Egyetem ügyében. A kínai egyetemről szóló kérdés egyike volt annak az ötnek, amelyről a főpolgármester korábban népszavazás keretében kérte volna ki a választók véleményét -  számolt be a nepszava.hu.

A Diákváros és a Fudan egyetem tervezett területe Forrás: Baranyi Krisztina Facebook oldalaA Diákváros és a Fudan egyetem tervezett területe Forrás: Baranyi Krisztina Facebook oldala

A kap emlékeztetett, hogy az Alkotmánybíróság az országgyűlési választások után nem sokkal döntött úgy, hogy nem lehet országos népszavazást kiírni a kormány által erőltetett egyetem ügyében, mivel az nemzetközi szerződést érintene. Mint kiderült, ez a nemzetközi szerződés mindössze arról szól, hogy a Fudannak van egy másoddiplomás képzése a Corvinus Egyetemen. 

Karácsony jogi nonszensznek nevezte a döntést. Hasonlóképpen gondolta Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere is, aki a kezdetektől társa volt Karácsony Gergelynek a Fudan-ellenes harcban. 

Júniusban – már az Ab döntése után – az ATV-ben arról beszélt, hogy a fővárossal egy napon tartanának helyi népszavazást Budapesten és Ferencvárosban, amelyen a kínai egyetem építése mellett más kényes kérdésekről, például a dugódíjról is megkérdeznék az embereket. 

Közben azonban a Demokratikus Koalíció azt hangoztatta, hogy a népszavazásra vonatkozó jogszabályok megváltoztatása után már nincs értelme referendumot kiírni, mivel szinte lehetetlen elérni az érvényességi küszöböt. 

Az előző Orbán-kormány még tavaly februárban döntött arról, hogy az 520 ezer négyzetméteres kínai kampusz a budapesti Diákváros helyszínén valósuljon meg. Az 540 milliárdosra becsült beruházás jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, de a költségeket Magyarország állná, részben a Kínai Fejlesztési Banktól felvett hitelből. 

A lap visszaidézte, hogy Karácsony gyújtó hangú beszédet mondott a Fudan-ellenes tüntetésen is. Ám abban a pillanatban, hogy az előválasztáson visszalépett Márki-Zay Péter javára, a kínai egyetem ügye háttérbe szorult.

Baranyi Krisztina ugyanakkor most megerősítette, hogy Ferencváros kész népszavazást tartani az ügyben. A kérdést már meg is fogalmazták, amennyiben a jogászok szerint átmehet a törvényességi szűrőn, a lehető legrövidebb időn belül beadják a választási bizottsághoz. Ez már akár augusztus végén megtörténhet. Ha hitelesítik a kérdéseket, akkor Baranyi benyújtja a kerületi képviselő-testületnek. A kellő számú aláírás begyűjtését megkönnyíti, hogy a ferencvárosi önkormányzat június végén 15-ről 10 százalékra vitte le a helyi népszavazás kezdeményezési küszöbét, vagyis a kiíráshoz elég minden tizedik kerületi választó támogatása - ismertette a lehetséges menetet a lap.
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.