2p

Az európai kábítószerpiac becsült kiskereskedelmi értéke legalább 31 milliárd euró volt a 2021-es adatok alapján - derül ki az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) adataiból.

A jelentés szerint a bűnüldöző hatóságok jelentős erőfeszítései ellenére a kábítószerek Európa-szerte továbbra is nagy mennyiségben állnak rendelkezésre. Ezt bizonyítja a hatóságok által folyamatosan lefoglalt nagy mennyiségű kábítószer, sőt egyes esetekben még növekedés is tapasztalható. A kutatók megállapították, hogy a bűnözői hálózatok egyre inkább a tengeren szállított nagyobb egyedi kábítószerszállítmányokat terjesztik, kihasználva a globális logisztikai csomópontokat.

A kannabisz sok országban már legális. Fotó: Pixabay
A kannabisz sok országban már legális. Fotó: Pixabay

Vezet a kannabisz illegális értékesítése

A kannabisz továbbra is a leggyakrabban használt tiltott kábítószer, 2021-ben kereskedeleme 12,1 milliárd eurós profitot hozott a bűnszervezeteknek. A kannabisz legalizálása körül zajló vita összetett szabályozási környezetet teremt, ami kihívások elé állítja a bűnüldözést - olvasható a jelentésben. A kokain tavalyelőtt 11,6 milliárd eurós bevétellel zárt az európai drogpiacon, ezt követi a heroin 5, 2 milliárd euróval. A jelentés továbbá kiemeli az EU jelentős szerepét a globális amfetaminpiacon, amelynek fogyasztását 2021-re 90 tonnára becsülték.

Az Europol és az EMCCDA felhívta a figyelmet, hogy egyre erősebbé válik a nemzetközi kábítószerkereskedelem hatása az európai társadalmak életére. Catherine de Bolle, a hágai székhelyű Europol vezetője a jelentéssel kapcsolatban hangsúlyozta: "A bűnszövetkezetek megfertőzik közösségeinket, beleivódnak demokráciánk és gazdaságunk szövetébe, gyengítik a közintézményekbe vetett bizalmat, táplálják az erőszakot, és a függőség-szegénység körforgását hozzák létre". Arra is rámutatott, hogy egyre több drogkereskedelemmel kapcsolatos erőszakos cselekmény történik az európai utcákon. Alexis Goosdee, a lisszaboni székhelyű EMCCDA igazgatója szerint, "az illegális kábítószerpiac aktívabb, mint valaha, erre utalnak az alacsony árak és a magas minőség".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!