<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A magyar állam 1,9 milliárd eurós gázszámla rendezésére kért haladékot a Gazpromtól, jókora kamatra.

Körülbelül 1,9 milliárd eurós gázszámla rendezésére kap haladékot a magyar állam a Gazpromtól – írta a Bloomberg cikkére hivatkozva a hvg.hu. Az MVM hétfőn jelentette be, hogy megegyezett az orosz gázipari óriással, amelytől hat hónapos fizetési haladékot kapott az általa szállított gáz árának egy részére a fűtési idényben.

Az MVM székháza. Fotó: Branstetter Sándor/MTI/MTVAAz MVM székháza. Fotó: Branstetter Sándor/MTI/MTVA

Az 1,9 milliárd euró halasztott fizetés nem lesz ingyen: a magyar államadósságra szeptember közepén vonatkozó 3,5 százalékos kamatot számol majd fel a Gazprom. A törlesztés pedig több részletben zajlik majd: az összeg ötödét az első évben, majd további 40-40 százalékot a következő két évben rendezi a magyar állam az orosz fél felé.

A Bloomberg úgy kalkulál, hogy Magyarországnak az idei fűtési szezonban legalább 4 milliárd eurós lesz a gázszámlája, de ebben még nincs benne az 1,9 milliárd eurós halasztás.

A halasztott fizetés lehetősége enyhítheti a rendkívül feszített magyar költségvetés terheit, miközben a magyar előrejelzések szerint idén várhatóan 19 milliárd dollárnyi kiadást jelent majd az országnak a gáz- és olajimport, ami majdnem ötszöröse a 2019-ben erre költött 4 milliárd dolláros összegnek.

Az elszálló energiaárak miatt egyre nő a magyar gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalom, amit az sem segít, hogy az uniós támogatások jelentős részének odaítélése még bizonytalan – írták.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.