5p

Lenyomhatják az árakat, de nagyobb baj a magyar szakemberek hiánya.

Orbán Viktor a minap félmillió emberről beszélt egy fórumon, ennyi újonnan érkező munkaerő kellene a gazdaságnak. Ebből mennyit igényel az építőipar? Több tízezret, méghozzá rövid távon. Kell a kétkezi munkás is, de leginkább a szakmunkás és a mérnök hiányzik. Az okok? A kiöregedés, a nyugatra vándorlás és a nagyon sovány belépő réteg. Utóbbira már adat is van: idén és jövőre a szakmából nyugdíjba vonulók száma meghaladja a munkaerőpiacra belépők számát mintegy 20 ezer fővel.

A Várban zajló építkezéseken is gyakori a nem magyar szó. Fotó: mfor/Mester Nándor
A Várban zajló építkezéseken is gyakori a nem magyar szó. Fotó: mfor/Mester Nándor

Új adatokkal várhatóan a jövő heti nagy szakmai konferencián fog jelentkezni az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amelyik már régóta kongatja a harangot, s a közelmúltban megint meghúzta a kötelet: 

„Bővülhet a külföldi vendégmunkások száma, ahol elsősorban a szakképzett munkaerőre kell a hangsúlyt helyezni. Az építési ágazatban a nemzetközi munkaerőpiacon kell versenyben lenni a képzett munkaerőért. Rövid távon, így 2023-ban is, a jelenleginél is nagyobb figyelmet indokolt fordítani az unión kívüli, ún. harmadik országból érkező szakmunkások és mérnökök hazai foglalkoztatására.” - írták, 

megtoldva azzal, hogy idén az erősödő piaci versenybe unión kívüli székhelyű vállalkozások is bekapcsolódnak. „A verseny tisztasága a jelenleginél nagyobb piaci ellenőrzést igényel”– szólt a kormánynak szóló megjegyzés, amit az építésgazdasággal kapcsolatos javaslatcsomagba tettek bele.

Külföldi, főleg romániai, szerb, ukrán és újabban ázsiai (török, vietnámi, mongol, fülöp-szigeteki) építőpari munkások már évek óta jelen vannak nálunk, jobbára nagyberuházásokon. Két példa: a Mol tiszaújvárosi projektjénél legkevesebb háromezer nem magyar, de még csak nem is európai, hanem ázsiai dolgozó serénykedett-serénykedik. A készülő Budapest-Belgrád vasútvonal bevallottan kínai cégek és emberek keze által valósulhat meg, csak az előkészületi munkák jutottak a NER-es cégeknek.

Ezek szerint a kormánynak egyszerre kell tehát bevonzania a külföldi munkaerőt és védenie a magyar tulajdonú építőipari vállalkozások érdekeit. Ha valódi piaci alapon működne minden az ágazatban, akkor egy szimpla árverseny alakulhatna ki. De ma sok beruházásnál nem ez a helyzet, a közbeszerzések többségét a NER-es cégek húzzák be.

A protekcionizmus érvényesüléséhez ki kellene rekeszteni a külföldi cégeket a közbeszerzésekből. Ugyanakkor mindenki tudja, hogy ez kijátszható, hiszen elég egy EU-ban alapított cég vagy annak megvétele és máris lehet indulni, méghozzá nyomott árakkal, ami versenyelőny lenne. Vélhetően erre célzott a szakszövetség, amikor az ellenőrzés fokozását sürgette a kormánytól.

Bérfeszültség is sújtja az ágazatot, a januárban megemelt minimálbér és bérminimum magával húzhatja a magasabb bérkategóriák emelését is. Az Opten szerint öt év után először csökkent, méghozzá majdnem 30 százalékkal az új cégek alapítása és megugrott a működők törlése. Utóbbi nem feltétlenül és kizárólag amiatt történt, mert nem bírták a bérversenyt, de nagyrészt ez lehet mögötte, persze főleg a kisebb vállalkozások esetében.

A szakszövetség felmérése szerint idén az építőipari vállalkozások átlagosan 16 százalék körüli bérfejlesztést terveznek. Azt is megjegyezte, hogy jelenleg egészségtelenül magas a segédmunkások és betanított munkások aránya az összes építőipari foglalkoztatott létszámon belül. A segédmunkások száma viszont jócskán apadhat, hiszen a megbízások már trend szerűen csökkennek, miközben a vállalkozások a szakmunkásokat és mérnököket feltétlenül szeretnék megtartani. 

A szakszövetség aggodalmait nem feltétlenül osztja a segédanyagokat gyártó és forgalmazó olasz tulajdonú MAPEI Kft., amelyik rendszeresen felméri, hogy miként alakul a szakipari munkások felhozatala. A cég évek óta küzd a kóklerek ellen, idén is erős kampányt indított, bevezetett egy online szakemberajánló rendszert is. 

A hét közepén nyilvánosságra hozott, most februárban készült összegzése szerint az egy évvel ezelőtti 138 napról 58 napra csökkent az átlagos várakozási idő egy-egy szakira. De azért ez a cég is megjegyezte: ha tovább csökken a kereslet, félő, hogy újra felerősödik a szakemberek kivándorlása. Pedig a munkadíjak már európai szinten vannak, négyzetméterenként 8636 forintot kérnek el átlagosan a szakemberek, és kétharmaduk további áremelést tervez idén.

A magyar építőipart forradalmasítani akaró Lázár János építési és közlekedési miniszter elé azonban mást is letett a szakszövetség. Például azt, hogy sokkal többet kellene figyelnie az oktatásra és képzésre. Az ÉVOSZ úgy fogalmazott, hogy a felnőttképzésben nehezen alakulnak ki azok a struktúrák, szervezeti műhelyek, amelyek megfelelő nagyságrendben tudnák segíteni a továbbképzést. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a munka dandárját néhány nagyobb kivitelező végzi, ők saját tanfolyamokat, akadémiákat szerveznek, amiket kiegészítenek a közösségi médiaplatformokra (Facebook, TikTok, Instagram) kitett oktató videókkal, illetve együttműködnek hazai egyetemekkel is. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!