4p

Több tízezer forintos plusz terhet jelent a magyar családoknak az üzemanyagok adójának szükségesnél magasabb emelése. Ez a pénz a Rezsivédelmi Alapon keresztül végsősoron az energiaszolgáltatóknál köt ki. Vagyis ugyanott tartunk, mint ha a gáz- vagy villanyszámlában kiszámláznák.

Valójában a magyar adófizetők állják a rezsivédelem költségeinek több mint harmadát, ebből is elég jelentős tételnek tűnik az uniós minimumnál bőven magasabb jövedékiadó-emelésből rezsivédelemre szánt összeg. Mint arról korábban többször beszámoltunk, Magyarország a forint romlása miatt évek óta nem teljesíti azt az uniós elvárást, hogy a jövedéki adó mértéke érje el 95-ös oktánszámú benzin esetében a 35,9 eurócentet, gázolaj esetében pedig a 33 eurócentet. A tavaszi adócsomagban azután egy egységes, 32 forint 55 filléres emelést fogadott el a parlament kormánypárti többsége, így a jövedéki adó mértéke (az uniós irányelvben előírt, október első munkanapján érvényes árfolyammal számolva) benzinnél 13 forint 4 fillérrel, gázolaj esetében pedig 14 forint 66 fillérrel haladja meg az uniós minimumszintet.

„Egyelőre azt vizsgáljuk, hogy a Rezsivédelmi Alap jövő évi forrásai elegendőek-e, s hogyha többletforrásokat kell bevonni, akkor erre természetesen a jövedéki adó is szolgálhat forrásként” – válaszolta a Népszava újságírójának kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tavalyi utolsó, november 30-i Kormányinfón, ami azt jelenti, hogy ez a túladóztatás, ha úgy tetszik, megszorítás lesz a rezsivédelmi kiadások fedezete.

Megnéztük, a tavaly tavasszal elfogadott, 2024-es költségvetési törvény a büdzsé közvetlen bevételeiből, azaz

a magánszemélyektől és vállalkozásoktól beszedett adóbevételekből 483 milliárd forintot irányít át rezsivédelemre

A Rezsivédelmi Alap központi támogatása címen. A „könyvelés” másik lába is megvan, ez a tétel ugyanis utóbbinak a bevételi oldalán jelenik meg ugyanezzel a címmel. És ez nem is jelentéktelen összeg. Rezsivédelemre ugyanis idén összesen 1341 milliárd forintot szántak a kormánypártok, ebből a legnagyobb tétel az energiaágazat befizetései címen beszedendő különadó (513,6 milliárd), és ennél alig kevesebb az adónkból ide irányított összeg. Harmadik helyen – utcahosszal lemaradva – a bányajáradék áll 192 milliárdos bevételi előirányzattal.

Arra most nem térünk ki, hogy az energiacégek, távközlési cégek vagy légitársaságok különadójából származó összegeket mennyiben a fogyasztók fizetik meg. Indokolt, és normálisan működő piacgazdaságban elfogadott, hogy egy adóemelést a vállalkozás legalább részben továbbhárít a vevőire.

Ami viszont a fenti ábrából szembeötlő, hogy

amit idén rezsivédelemre szánunk, annak több mint harmada, 36 százaléka a lakossági és vállalkozási adóbevételekből származik.

Tehát amikor Kovács Jóska megkapja a nettó fizetését, melyből levonták a személyi jövedelemadót, amikor Szabó Marika néni a pénztárnál kifizeti a huszonöt deka parizer áfát is tartalmazó ellenértékét, vagy épp Nagy Pista a benzinkútnál áfával és jövedéki adóval együtt kifizeti a tizenöt éves családi Suzuki teletankolását, akkor abból a pénzből nem kevés rezsivédelemre megy.

Tankolásnál a Rezsivédelmi Alapnak is fizetünk. Fotó: Depositphotos
Tankolásnál a Rezsivédelmi Alapnak is fizetünk. Fotó: Depositphotos

Nem véletlenül kérdeztük meg az idei első Kormányinfón, hogy jövedéki adóból mekkora összeg fog a Rezsivédelmi Alapba befolyni. Gulyás Gergely pontos adatot nem mondott, a kancelláriaminiszter szerint

„néhány milliárd, talán 10-15 milliárd forint lehet”.

Nem kétséges, hogy az uniós minimumszintnél magasabb jövedékiadó-emelés egy megszorítás. Enélkül a Rezsivédelmi Alap nagy valószínűséggel nem jutna hozzá ahhoz a pénzhez, ami szükséges a szent tehénként kezelt rezsicsökkentés fenntartásához. A büdzsé ugyanis ebből kompenzálja az energiaszolgáltatót az elfogyasztott energia fogyasztói árának és beszerzési árának különbözete miatt. Adóemelés nélkül pedig ugyanezt a villany- és gázszámláinkban kellene kifizetnünk.

Csakhogy míg eddig a befizetéseket a nagy cégek teljesítették, ezt a pénzt az Orbán-kormány most már közvetlenül az adózók, az autósok pénztárcájából emeli ki. És nem Brüsszel miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!