Ha eltörölnék az ársapkát, 3 hét után elkezdenének csökkenni az árak, sokkal egészségesebb verseny alakulna ki – mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL Reggeli műsorában. A szakértő az ársapkás 2,8 százalékos tej példáján vezette le az árak alakulását.
„Mivel a 2,8 százalékos tej ársapkát kapott, az emberek a másfeles tejről átszoktak erre, így a jóval magasabb zsírtartalmú tej elszívta a vaj, a tejföl, a sajtok elől a zsírt, ezt külföldről kellett beszerezni, ami megemelte a termelési költségeket”.
Ha a 2,8 százalékos tej ársapkája megszűnik, a trappista ára ezer forinttal csökkenne kilónként.
A szakember az idei évet inflációs szempontból már mindenképp könnyebbnek látja. Mint mondta: Ukrajna ugyanis óriási exportőr, jóval olcsóbban szállítja majd a lisztet, csirkemellet, kukoricát és étolajat az európai piacra, ami mérsékli az inflációt.
Ráadásul Raskó szerint a világpiaci nyersanyagárak csökkennek és ehhez jön az ukránok által gerjesztett belföldi piaci verseny, ami tovább fékezi az élelmiszerárak növekedési ütemét.